Domowy döner kebab z kurczaka
Domowy döner kebab z kurczaka to pyszne, pieczone mięso w stylu tureckim. Jeśli, tak jak i ja, lubisz gotować w domu i zależy Ci na pełnej kontroli nad jakością oraz świeżością wykorzystanych składników, ten przepis na domowego döner kebaba z kurczaka jest dla Ciebie. Jest on idealną alternatywą dla kebaba kupowanego na mieście – nie tylko jest od niego smaczniejszy, ale i zdrowszy.
Kebab to danie, w którym kawałki mięsa marynowane są w aromatycznej marynacie, robionej na bazie jogurtu oraz przypraw inspirowanych kuchnią Bliskiego Wschodu. Po zamarynowaniu mięso pieczone jest powoli, co sprawia, iż z zewnątrz staje się przyjemnie chrupiące, a w środku zachowuje swoją delikatność i soczystość.
Döner kebab to klasyka tureckiego street food, czyli szybkiego, gotowego niemalże od ręki jedzenia, sprzedawanego najczęściej na rynku czy w budkach. Sama nazwa pochodzi od tureckiego słowa dönmek, które oznacza „obracać się”. To obracanie odbywa się na pionowym rożnie, dzięki czemu mięso z każdej strony jest traktowane równomiernie wysoką temperaturą.
Obecnie kebab döner robi się z dowolnego rodzaju mięsa, chociaż ten tradycyjny tak naprawdę powstaje z mięsa baraniego. Może to być zarówno mięso baranie, drobiowe, bądź też wołowe. W zależności od tego, z jakiego rodzaju mięsa robiony jest kebab döner, wyróżnić możemy jego dwa typy: et döner (kebab mięsny, robiony z baraniny bądź wołowiny, czy też mieszanki obu mięs) i tavuk döner (kebab drobiowy).
W wersji domowej proces pieczenia mięsa odwzorowujemy w piekarniku, uzyskując podobny efekt smakowy do tego z budki czy z rynku. Podobnie jak w przypadku mięsa z budki, w domowym kebabie upieczone mięso kroi się w cienkie plastry i serwuje w tortilli, picie lub na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Najczęściej jest to mieszanka sosu jogurtowego z pikantnym sosem chilli.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na domowego döner kebaba z kurczaka.
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 i 1/4 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 500 g piersi z kurczaka
- 800 g filetów z podudzi kurczaka
Do podania:
- sałata lodowa
- zielony ogórek
- pomidor
- cebula
- jogurt grecki
- sos chilli
- tortilla

Jak zrobić domowego döner kebaba z kurczaka.
Do dużej miski wsypać granulowany czosnek, ostrą paprykę, kmin rzymski, pieprz, sól, kolendrę oraz słodką paprykę. Dodać oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, koncentrat pomidorowy oraz gęsty jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tworząc aromatyczną marynatę do kebaba.
Następnie dodać kawałki mięsa: piersi z kurczaka oraz filety z podudzi. Całość dokładnie obtoczyć w marynacie, tak aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny – długi czas marynowania sprawi, że kebab będzie wyjątkowo aromatyczny i soczysty.
Po wyjęciu z lodówki mięso nabijać naprzemiennie (pierś i filety z podudzi) na szpikulec znajdujący się na ruszcie do pieczenia pionowego. Na spodzie rusztu ułożyć kawałek folii aluminiowej – zapobiegnie ona przywieraniu mięsa i ułatwi późniejsze czyszczenie. Folię aluminiową umieścić także na górze mięsa, aby uniknąć nadmiernego przypieczenia w trakcie pieczenia.
Mięso ustawić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Piec przez około 1 godzinę i 40 minut, obracając co kilkanaście minut, aby mięso równomiernie się upiekło i zarumieniło z każdej strony. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie cienko kroić na plasterki.
Domowy döner kebab podawać zawinięty w placek tortilli z dodatkiem świeżych warzyw: pokrojonej sałaty, ogórka, pomidora oraz cebuli. Całość polać sosem jogurtowym oraz ostrym sosem chilli. Kebab najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – na ciepło, z chrupiącym mięsem i aromatycznymi dodatkami.

Warto wiedzieć robiąc domowego döner kebaba z kurczaka.
Jeśli ne macie rusztu do pieczenia kurczaka nabijcie mięso na patyczki do szaszłyków, ułóżcie je w pozycji poziomej w taki sposób aby ich końce umieszczone były na dwóch przeciwległych końcach tacy. Przewracajcie piekące się mięso od czasu do czasu.
Przed nałożeniem mięsa na ruszt nie usuwam z niego marynaty.
Po wypełnieniu i zwinięciu tortilli, dodatkowo można ją delikatnie podpiec w opiekaczu. Nada to chrupkości tortilli.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczak a la King.

