Przepis na domowego döner kebaba z kurczaka
|||

Domowy döner kebab z kurczaka

Domowy döner kebab z kurczaka to pyszne, pieczone mięso w stylu tureckim. Jeśli, tak jak i ja, lubisz gotować w domu i zależy Ci na pełnej kontroli nad jakością oraz świeżością wykorzystanych składników, ten przepis na domowego döner kebaba z kurczaka jest dla Ciebie. Jest on idealną alternatywą dla kebaba kupowanego na mieście – nie tylko jest od niego smaczniejszy, ale i zdrowszy.

Kebab to danie, w którym kawałki mięsa marynowane są w aromatycznej marynacie, robionej na bazie jogurtu oraz przypraw inspirowanych kuchnią Bliskiego Wschodu. Po zamarynowaniu mięso pieczone jest powoli, co sprawia, iż z zewnątrz staje się przyjemnie chrupiące, a w środku zachowuje swoją delikatność i soczystość.

Döner kebab to klasyka tureckiego street food, czyli szybkiego, gotowego niemalże od ręki jedzenia, sprzedawanego najczęściej na rynku czy w budkach. Sama nazwa pochodzi od tureckiego słowa dönmek, które oznacza „obracać się”. To obracanie odbywa się na pionowym rożnie, dzięki czemu mięso z każdej strony jest traktowane równomiernie wysoką temperaturą.

Obecnie kebab döner robi się z dowolnego rodzaju mięsa, chociaż ten tradycyjny tak naprawdę powstaje z mięsa baraniego. Może to być zarówno mięso baranie, drobiowe, bądź też wołowe. W zależności od tego, z jakiego rodzaju mięsa robiony jest kebab döner, wyróżnić możemy jego dwa typy: et döner (kebab mięsny, robiony z baraniny bądź wołowiny, czy też mieszanki obu mięs) i tavuk döner (kebab drobiowy).

W wersji domowej proces pieczenia mięsa odwzorowujemy w piekarniku, uzyskując podobny efekt smakowy do tego z budki czy z rynku. Podobnie jak w przypadku mięsa z budki, w domowym kebabie upieczone mięso kroi się w cienkie plastry i serwuje w tortilli, picie lub na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Najczęściej jest to mieszanka sosu jogurtowego z pikantnym sosem chilli.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na domowego döner kebaba z kurczaka
Domowy döner kebab z kurczaka

Składniki na domowego döner kebaba z kurczaka.

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 i 1/4 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 800 g filetów z podudzi kurczaka

Do podania:

  • sałata lodowa
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • cebula
  • jogurt grecki
  • sos chilli
  • tortilla
Przepis na domowego döner kebaba z kurczaka
Domowy döner kebab z kurczaka

Jak zrobić domowego döner kebaba z kurczaka.

Do dużej miski wsypać granulowany czosnek, ostrą paprykę, kmin rzymski, pieprz, sól, kolendrę oraz słodką paprykę. Dodać oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, koncentrat pomidorowy oraz gęsty jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tworząc aromatyczną marynatę do kebaba.

Następnie dodać kawałki mięsa: piersi z kurczaka oraz filety z podudzi. Całość dokładnie obtoczyć w marynacie, tak aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny – długi czas marynowania sprawi, że kebab będzie wyjątkowo aromatyczny i soczysty.

Po wyjęciu z lodówki mięso nabijać naprzemiennie (pierś i filety z podudzi) na szpikulec znajdujący się na ruszcie do pieczenia pionowego. Na spodzie rusztu ułożyć kawałek folii aluminiowej – zapobiegnie ona przywieraniu mięsa i ułatwi późniejsze czyszczenie. Folię aluminiową umieścić także na górze mięsa, aby uniknąć nadmiernego przypieczenia w trakcie pieczenia.

Mięso ustawić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Piec przez około 1 godzinę i 40 minut, obracając co kilkanaście minut, aby mięso równomiernie się upiekło i zarumieniło z każdej strony. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie cienko kroić na plasterki.

Domowy döner kebab podawać zawinięty w placek tortilli z dodatkiem świeżych warzyw: pokrojonej sałaty, ogórka, pomidora oraz cebuli. Całość polać sosem jogurtowym oraz ostrym sosem chilli. Kebab najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – na ciepło, z chrupiącym mięsem i aromatycznymi dodatkami.

Przepis na domowego döner kebaba z kurczaka
Domowy döner kebab z kurczaka

Warto wiedzieć robiąc domowego döner kebaba z kurczaka.

Jeśli ne macie rusztu do pieczenia kurczaka nabijcie mięso na patyczki do szaszłyków, ułóżcie je w pozycji poziomej w taki sposób aby ich końce umieszczone były na dwóch przeciwległych końcach tacy. Przewracajcie piekące się mięso od czasu do czasu.

Przed nałożeniem mięsa na ruszt nie usuwam z niego marynaty.

Po wypełnieniu i zwinięciu tortilli, dodatkowo można ją delikatnie podpiec w opiekaczu. Nada to chrupkości tortilli.

Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczak a la King.

Przepis na domowego döner kebaba z kurczaka
Domowy döner kebab z kurczaka
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowy döner kebab z kurczaka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *