Włoska focaccia w nieco innym wydaniu, gdyż wyglądająca niemalże jak obraz. Przygotowana z ciasta drożdżowego, na którym to cieście układane są warzywa oraz zioła, tworząc coś na kształt obrazu. Taka focaccia pięknie się prezentuje oraz zachwyca zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Idealne ciasto na focaccię jest puszyste, pełne charakterystycznych dla tego wypieku bąbli z powietrza, które po upieczeniu sprawiają, iż focaccia nabiera lekkości.
Podstawowe produkty, które musicie mieć w swojej spiżarni zabierając się za zrobienie focacci to mąka pszenna, oliwa, drożdże oraz woda. Ciasto na focaccię można robić zarówno na mące pszennej jak i na mące pszennej chlebowej. W tym konkretnym przepisie wykorzystuję tradycyjną mąkę pszenną typu 550. Składniki ciasta na focaccię łączę w misce a następnie odkładam na długi czas do lodówki. W lodówce ciasto wyrasta, tworzą się w nim bąbelki z powietrza a dodatkowo ten długi czas jaki ciasto spędza w lodówce wpływa także pozytywnie na smak upieczonej już focacci. Jeśli chodzi o warzywa oraz zioła, którymi udekorować można ciasto, to wybór całkowicie należy do was.
Ta focaccia świetnie sprawdza się jako baza kanapek. Po upieczeniu wystarczy przekroić ją wzdłuż na pół, wyłożyć ulubionym serem, wędliną, warzywami czy posmarować smarowidłem i pokroić na mniejsze kawałki. Jest fenomenalna na lunch, jako przekąska imprezowa a także przekąska zabrana na piknik. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na focaccię jak obraz i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na focaccię jak obraz.
- 400 g mąki pszennej
- 9 g soli
- 6 g drożdży instant
- 330 g letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 g cukru kryształu (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- plasterki pomidora
- czerwona cebula
- oliwki
- zielona cebulka
- suszony tymianek
- gałązki rozmarynu
- pieczarki
- natka pietruszki
- zielona papryczka chili
- sól himalajska

Jak zrobić focaccię jak obraz.
Do kubeczka lub miski wlać wodę, wsypać drożdże instant i wymieszać, po czym odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć przesianą przez sitko mąkę z cukrem, solą a także rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Składniki mieszać łyżką do ich dokładnego połączenia się i uformowania ciasta. Ciasto skropić oliwą, przesmarować nią również boki miski, w której znajduje się ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i kiedy gotowe wstawić do lodówki na 20 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć pośrodku, skropić oliwą i odstawić na około 4 godziny lub do momentu, w którym ciasto samoistnie rozejdzie się po brytfance. Wyrośnięte ciasto ponownie polać oliwą a następnie palcami zrobić sporą ilość wgłębień, udekorować po wierzchu warzywami, ziołami, posypać szczyptą soli oraz polać oliwą. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc focaccię jak obraz.

Warzywom, po które sięgniecie dekorując ciasto nadać możecie dowolny kształt. Ja często oliwki przekrawam na pół bądź kroję w plasterki, w plastry kroję czerwoną cebulę a na tych konkretnych zdjęciach w środek cebuli włożyłam także plasterki czarnych oliwek. Z kolei w plastry papryczki włożyłam plasterki zielonych oliwek.
Do tego przepisu załączam kilka zdjęć różnych focacci, ich bazą jest to samo ciasto drożdżowe, natomiast nieco różnią się one od siebie dodatkami. Do dekoracji ciasta możecie oczywiście wykorzystać wasze ulubione zioła i warzywa.
Lubisz focaccię? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Focaccię z oliwkami i pomidorami.


Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo, a w takiej artystycznej formie to po prostu majstersztyk.
Te focaccie wyglądają jak dzieło sztuki! Uwielbiam takie kreatywne podejście do gotowania.