Ryba z grilla z dodatkiem cytryny, czosnku i natki pietruszki, to lekkie i szybkie danie. Przygotowanie ryby z grilla zacząć należy od zakupu dobrej jakości świeżej ryby. Sklep rybny oraz market rybny, to według mnie najlepsze miejsca, w których zaopatrzyć można się w świeżą rybę. Na grillu najlepiej sprawdzą się takie ryby jak halibut, okoń, pstrąg, sandacz czy dorada. Jeśli chodzi o sposób grillowania ryby to, możecie ją grillować na specjalnej patelni grillowej, na grillu ogrodowym lub w piekarniku z funkcją grill. Grillowaną rybę z poniższego przepisu przygotowałam w piekarniku. Całą rybę, a nie filety lub kawałki ryby, grillowałam łącznie przez 20 minut, po 10 minut z każdej strony. Gotowa ryba miała chrupiącą, przypieczona skórkę na zewnątrz i soczyste, pyszne mięso wewnątrz. Smakowała fantastycznie, co zresztą potwierdził także mój mąż.
Z czym podawać grillowaną rybę? Rybę podać można samą z dodatkiem na przykład sosu tarskiego i ćwiartek cytryny. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej sycące danie to dodatek frytek, pieczonych ziemniaków czy lekkiej sałatki świetnie dopełnią smak grillowanej ryby.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rybę z grilla.
- 2 sztuki okonia morskiego (1 kg łącznie)
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić rybę z grilla.
Rybę umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, czosnku oraz natkę pietruszki. Kolejno, rybę dokładnie natrzeć olejem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną rybę ułożyć na metalowej kratce do pieczenia, którą ułożyć na blasze do pieczenia.
Piekarnik z funkcją grill nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Kiedy grill w piekarniku jest już dobrze rozgrzany, wstawić rybę pod pierwszą górną półkę piekarnika, bezpośrednio pod grill. Rybę grillować przez 10 minut, po czym ostrożnie wyjąć blaszkę z rybą z piekarnika, uważając aby się nie poparzyć i przewrócić rybę na drugą stronę. Rybę ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować grillowanie przez kolejne 10 minut. Grillowaną rybę podawać od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc rybę z grilla.
Ryba, której używamy do grillowania powinna być wypatroszona i mieć usunięte łuski.
Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie grillowanej ryby na patelni grillowej bądź na grillu ogrodowym, to musicie zwrócić uwagę na czas grillowania. Będzie on nieco odbiegał od tego, który jest podany dla przygotowania grillowanej ryby w piekarniku.
Lubisz grillowane ryby? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Stek z tuńczyka.


Dodaj komentarz