Przepis na babkę majonezową
|

Babka majonezowa

Wilgotna i puszysta babka majonezowa świetnie sprawdza się nie tylko jako wielkanocny wypiek, śmiało przygotować można ją bowiem przy każdym innym dniu i bez żadnej okazji. Podstawą tejże babki jest ciasto na bazie mąki, jajek, cukru i jak nazwa przepisu wskazuje – majonezu. Majonez to nic innego jak mieszanka oleju oraz jajek, stąd też dodając majonez do ciasta na babkę nie musimy już dodawać innego tłuszczu. Upieczona babę udekorować można lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Dodatkowo, pięknie prezentuje się posypana kolorową posypką cukrową. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na babkę majonezową i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na babkę majonezową
Babka majonezowa

Składniki na babkę majonezową.

  • 4 jajka „L”
  • 2 żółtka „L”
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g majonezu
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

Lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 25 g soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • margaryna do wysmarowania formy
  • posypka cukrowa
Przepis na babkę majonezową
Babka majonezowa

Jak zrobić babkę majonezową.

Do miski włożyć jajka, żółtka, sól, otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego, ręcznego ubijaka bądź robota ręcznego ubijać składniki przez około 5-6 minut. Kolejno dodać majonez i ubijać przez około 30 sekund. Następnie wsypać przesiane przez sitko obie mąki a także proszek do pieczenia – nie na raz a w dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.

Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki do połowy i pozostawić babkę na 15 minut, dopiero po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i wyłożyć na metalową kratkę lub pozostawić w formie i wystudzić.

Do miski wsypać przesiany przez sitko cukier puder, wlać sok pomarańczowy i za pomocą miksera planetarnego ucierać przez 2-3 minuty. Lukier rozprowadzić na wystudzonej babce a po wierzchu posypać go posypką cukrową.

Przepis na babkę majonezową
Babka majonezowa

Warto wiedzieć robiąc babkę majonezową.

Babkę piekę w formie z kominem o średnicy 23 centymetrów.

W tym przepisie użyć należy majonezu jajecznego.

Robiąc tę konkretną babkę, formę do jej upieczenia wysypałam jak się okazało dość grubo-mieloną bułką tartą, widać to na załączonych w przepisie zdjęciach. Jeżeli zdecydujecie się na wysypanie formy bułką tartą to jednak użyjcie bułki drobno-mielonej. Formę można pozostawiać wysmarowaną jedynie margaryną bądź zamiast bulki tartej użyć odrobinę mąki pszennej.

Lubisz babki wielkanocne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Babkę gotowaną.

Przepis na babkę majonezową
Babka majonezowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Babka majonezowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *