Wytrawne pączki ziemniaczane to danie, które odkryłam jakiś czas temu w jednej z restauracji. Były one podane tam jako dodatek do pieczonego mięsa zaserwowanego z sosem. Przyznam, iż po raz pierwszy spotkałam się z pączkami wytrawnymi jako dodatkiem do dania mięsnego i bardzo tenże dodatek przypadł mi do gustu. Oczywiście nie mogłam nie pokusić się o odtworzenie tychże pączków w domu. Od tamtego momentu pączki ziemniaczane smażyłam już kilka razy i podawałam je zarówno jako dodatek do mięs jak i dodatek do past, gdyż okazało się, iż świetnie jako takowy dodatek się sprawdzają. Ja pączki ziemniaczane serwuję do gulaszu, łopatki w sosie, z pastą z łososia a także z pastami warzywnymi.
Te pączki ziemniaczane to swoistego rodzaju mini pączki albo pączki średniego rozmiaru. Ich przygotowanie rozpoczynam od ugotowania ziemniaków w mundurkach, starcia ich na tarce i zagniecenia ciasta drożdżowego. Poza ziemniakami do ciasta dodaję również mąkę pszenną, jajko, smalec, drożdże, ocet, mleko, sól oraz cukier. Ciasto wyrabiam przez moment, po czym odstawiam je do wyrośnięcia. Kolejno, dzielę je na mniejsze kawałki, formuję w kulki, jeszcze przez moment pozwalam im wyrosnąć, po czym smażę na głębokim tłuszczu. Pączki podaję na chwilę po usmażeniu lub w późniejszym momencie. Jeśli robię to dnia kolejnego, to przed podaniem podgrzewam je przez kilka sekund w mikrofali. Zachęcam do sięgnięcia po przepis na pączki ziemniaczane i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki ziemniaczane.
- 350 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 30 g smalcu
- 1 jajko
- 140 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia

Jak zrobić pączki ziemniaczane.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki. Do miseczki wlać letnie mleko, dodać świeże drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać starte ziemniaki, sól, cukier, jajko, ocet, rozpuszczone w mleku drożdże oraz miękki smalec. Ciasto wyrabiać przez 7-8 minut, po czym przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podsypać mąką i lekko odgazować. Ciasto dzielić na kawałki o wadze 30 g każdy, formować w kulki, które układać na blacie posypanym intensywnie mąką. Ciasto jest lekko klejące, stąd też w momencie formowania pączków mąką należy oprószyć nie tylko blat ale także dłonie. Kulki z ciasta odstawić na 8-10 minut, aby nieco wyrosły.
Do szerokiego, w miarę głębokiego garnka wlać olej i rozgrzać. Na gorący olej wkładać wyrośnięte pączki, które smażyć na średniej wielkości ogniu na złoty kolor z obu stron przez około 4 minuty. Pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Warto wiedzieć robiąc pączki ziemniaczane.
Ziemniaki gotuję w mundurkach. Ugotowanie średniej wielkości sztuk zajmuje mi 25 minut. Ugotowane ziemniaki studzę, obieram i kiedy zimne ścieram na tarce. Waga ziemniaków podana przeze mnie w liście składników, to waga obranych i startych ziemniaków.
Pączki smażyłam w garnku o średnicy 25-u centymetrów. Do smażenia wykorzystałam 1,6 l oleju.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 28 sztuk pączków.
Po uformowaniu pączków wlewam olej do garnka i go rozgrzewam. Pączki wyrastają mi w tym właśnie czasie czyli od momentu wlania oleju do garnka i jego nagrzania. Pączki nie mogą zbyt długo wyrastać na blacie ponieważ zaczną się do niego przyklejać a to dlatego, gdyż ciasto z którego są zrobione jest dość klejące.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki z twarożkiem.


Dodaj komentarz