Chutney
||

Chutney pomidorowe

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest to nic innego jak sos o gęstej konsystencji. Można je robić z owoców oraz z warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pierwszy rodzaj chutney jakie robię, to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ jaki robię to chutney wykonane z pomidorów. Jego używam do kanapek, mięs – głównie mięsa z kurczaka, podaję z serem.

Tak naprawdę oba rodzaje tego sosu idealnie łączą się zarówno z mięsem, nabiałem jak i warzywami. Można je zrobić w mniej lub bardziej pikantnej wersji, wszystko zależy od tego jak pikantne dania lubimy.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chutney pomidorowe.

  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 duże czerwone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki świeżego imbiru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 50 ml octu balsamicznego bądź z czerwonego wina
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Jak zrobić chutney pomidorowe.

Czerwoną cebulę drobno pokroić, dodać pokrojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, pokrojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny. Wrzucić wszystko do garnka i wstawić na ogień. Gotować przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki powinny być miękkie, a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno jako dodatek.

Chutney pomidorowe
Chutney z pomidorów

Warto wiedzieć robiąc pomidorowe chutney.

Chutney
Dodatek warzywny

Chutney można zmiksować jeśli preferujecie kiedy ma gładką strukturę.

Jeśli lubicie pikantne dania, to dodajcie więcej papryczki chili, aniżeli w przepisie powyżej.

Lubisz dania z pomidorów? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pulpety w sosie pomidorowym.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chutney pomidorowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *