Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest to nic innego jak sos o gęstej konsystencji. Można je robić z owoców oraz z warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pierwszy rodzaj chutney jakie robię, to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ jaki robię to chutney wykonane z pomidorów. Jego używam do kanapek, mięs – głównie mięsa z kurczaka, podaję z serem.
Tak naprawdę oba rodzaje tego sosu idealnie łączą się zarówno z mięsem, nabiałem jak i warzywami. Można je zrobić w mniej lub bardziej pikantnej wersji, wszystko zależy od tego jak pikantne dania lubimy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na chutney pomidorowe.
- 2 małe czerwone cebule
- 3 duże czerwone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/3 łyżeczki świeżego imbiru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 50 ml octu balsamicznego bądź z czerwonego wina
- 2 ziarna kardamonu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Jak zrobić chutney pomidorowe.
Czerwoną cebulę drobno pokroić, dodać pokrojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, pokrojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny. Wrzucić wszystko do garnka i wstawić na ogień. Gotować przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki powinny być miękkie, a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno jako dodatek.

Warto wiedzieć robiąc pomidorowe chutney.

Chutney można zmiksować jeśli preferujecie kiedy ma gładką strukturę.
Jeśli lubicie pikantne dania, to dodajcie więcej papryczki chili, aniżeli w przepisie powyżej.
Lubisz dania z pomidorów? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pulpety w sosie pomidorowym.

Dodaj komentarz