Patison jako warzywo obecnymi czasy nie jest u nas zbyt popularny. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje go w kuchni. Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, często robiła marynowanego patisona w occie. Wkładała go do słoika, zalewała zalewą, a później w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet i ona nie robi już z niego żadnych przetworów.
Ja w swoim ogródku mam zasiane kilka patisonów i przyrządzam z nich najczęściej leczo. Dzisiaj udało mi się znaleźć na działce dość dorodnego patisona i dla odmiany zdecydowałam, iż przygotuję go w wersji pieczonej. Z patisona najpierw usunęłam pestki, następnie chwilę go podpiekłam, po czym wypełniłam go pysznym nadzieniem serowym z dodatkiem tymianku, czosnku i papryczki chili. Tak przygotowany pieczony patison smakuje świetnie podany sam, bez żadnych dodatków na przykład na lunch lub jako przekąska. Można go również zaserwować jako dodatek do innych dań, komponuje się dobrze z grillowanym kurczakiem oraz pieczonym mięsem. Polecam Wam poniższy przepis na pieczonego patisona z serem i zachęcam do wypróbowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pieczonego patisona.
- 1 średniej wielkości patison
- 10 dkg sera Brie
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki świeżo-krojonej papryczki chili
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki dowolnego sera żółtego
Jak zrobić pieczonego patisona z serem.
Patisona umyć, wydrążyć i usunąć pestki. Kolejno, włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Podpiec.
W międzyczasie z miseczce wymieszać tarty ser żółty, pokrojony ser Brie, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chili oraz tymianek.
Po upływie 40 minut ostrożnie wyjąć z piekarnika podpieczonego patisona, wypełnić go nadzieniem serowym, po czym wstawić całość ponownie do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Pieczonego patisona podawać samego z dodatkiem krakersów bądź jako dodatek do dań obiadowych.

Warto wiedzieć robiąc pieczonego patisona z serem.

Do nadzienia serowego można dodać również 50 ml białego wina.
Lubisz faszerowane warzywa? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

Dodaj komentarz