Dzisiaj królową na moim stole jest żółta fasolka szparagowa. Fasolkę po ugotowaniu w wodzie podaję z dodatkiem podsmażonej na maśle bułki tartej. Tak przygotowana fasolka sprawdza się podana jako dodatek do innych dań, ale nie tylko. Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem może być podana na danie główne.
W moim w domu fasolkę w poniższy sposób, robię tylko w sezonie, gdyż wiadomo, iż świeża fasolka jest najlepsza. Nie użyłabym do tego dania fasolki mrożonej, ponieważ nie ma ona tego samego smaku co ta świeża. Obecnie w sklepach i na ryneczkach zakupić można świeżą fasolkę szparagową. Myślę, iż warto po nią sięgnąć i podać ją na obiad.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na fasolkę szparagową z bułką i masłem.
- 30 dkg fasolki szparagowej
- 1 łyżka soli
- 5 dkg masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką i masłem.

Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, a następnie ugotować w wodzie osolonej jedną łyżką soli – ja fasolkę gotuję przez około 10 minut. Po ugotowaniu fasolkę wykładamy na durszlak i odstawiamy na chwilę do odsączenia.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i kiedy jest już płynne dodać bułkę tartą. Bułkę smażyć na maśle, na małym ogniu przez 30 sekund. Ciepłą fasolkę szparagową podawać polaną masłem z bułką tartą.
Warto wiedzieć robiąc fasolkę szparagową z bułką i masłem.

Fasolkę podawać na ciepło tylko i wyłącznie, gdyż zimna traci swój smak.
W garnku, w którym gotujemy fasolkę powinno być dość sporo wody. Powinna ona zakryć fasolkę, a nawet dość sporo ponad nią wystawać.
Lubisz dania tylko i wyłącznie z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marchewkowo-ziemniaczane kulki.

Dodaj komentarz