Bułeczki, bułki oraz ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych wypieków. Nie ma nic lepszego jak kawałek jeszcze ciepłej i pachnącej bułki na poranne śniadanie.

Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają na jakość takiego ciasta. Temperatura otoczenia, drożdże jakich użyliśmy, temperatura składników.
Ja osobiście nie mam większych problemów z przygotowaniem ciast drożdżowych. Nie wiem czy jest to przez lata praktyki, czy jestem aż tak rewelacyjną kucharką 😉
Zanim zaczniecie robić jakiekolwiek ciasto drożdżowe najpierw upewnijcie się, iż: temperatura składników jest temperaturą pokojową, mleko jest ciepłe, a nie gorące, rozpuszczone masło jest ciepłe, a nie gorące, drożdże są wyrośnięte, a nie przerośnięte, nie “zbijacie” drożdży bezpośrednim dodaniem do nich soli. I co jest jeszcze bardzo ważne, to to aby w mieszkaniu było ciepło. Ewentualnie możecie położyć miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą, ale znów nie może to być zbyt gorąca woda.
Na weekendzie skusiłam się na takie oto bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą. Odrobina cebuli, odrobina fety i tymianek. Proste i pyszne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na bułeczki z fetą i cebulą.
- 20 dkg sera feta
- 10 dkg cebuli
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- szczypta białego pieprzu
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 10 dkg margaryny lub masła
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić bułki z cebulą i serem feta.
Przed rozpoczęciem pieczenia upewnijmy się, iż wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
Mleko delikatnie podgrzać, ma być ciepłe ale nie gorące, po czym rozpuścić w nim drożdże.
Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i wymieszać.
Margarynę rozpuścić, a następnie odrobinę wystudzić, powinna być ciepła w momencie jej dodawania do pozostałych składników.
Żółtka rozetrzeć z cukrem.
Do przesianej z solą mąki dodać roztarte żółtka, drożdże oraz mleko. Wymieszać i następnie wyrobić ciasto do momentu, w którym zaczyna “odchodzić” od dłoni. Do tak wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie do całkowitego połączenia się składników, co najmniej przez kolejne pięć minut. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o połowę.
W momencie kiedy ciasto wyrasta, cebulę pokroić w krążki. Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, którą zrumienić na małym ogniu. Kolejno, dodać szczyptę białego pieprzu.
Ser feta rozdrobnić widelcem.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na stolnicę. Ciasto rozwałkować na grubość około jednego centymetra. Następnie, szklanką wycinać z ciasta krążki. Na środku każdego z krążków delikatnie palcami robić wgniecenie, po czym układać w nim odrobinę fety, cebuli i kilka listków świeżego tymianku.
Gotowe bułeczki odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut.
Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez około 20 do 25 (maksymalnie) minut.

Warto wiedzieć robiąc bułki drożdżowe z cebulą i serem.

Ja użyłam białej cebuli ale śmiało można te bułeczki zrobić również z cebulą czerwoną.
Bułeczki po upieczeniu najlepiej wystudzić i chłodne już przykryć ścierką, aby nam nie wyschły.
W zależności od rodzaju piekarnika bułki mogą potrzebować nieco mniej czasu, aniżeli 20 minut. Sprawdzajcie do czasu do czasu przez szybkę piekarnika czy bułki są przyrumienione. Jeśli tak wyjmijcie je nie czekając na upływ 20-u minut.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.

idealne na wycieczkę:)
Idealne, zdadzam się. Pozdrawiam 🙂
pyszności!
Po prostu pyszne! A ciasto drożdżowe wychodzi idealne! ?