Naleśnik czyli danie mączne, które powstaje z połączenia mleka z mąką, jajkiem, szczyptą soli oraz cukru. Składniki po połączeniu przybierają formę lejącego ciasta, które smaży się z odrobiną tłuszczu na gorącej patelni. Usmażony naleśnik powinien być cienki, po to aby można było go wypełnić nadzieniem i zwinąć w rulon bądź złożyć z trójkąt. Naleśniki podawać można zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Na słodko naleśniki podać można z dżemem, kremem czekoladowym, serkiem waniliowym, twarożkiem, owocami, bitą śmietaną czy budyniem. W wersji wytrawnej naleśniki podać można z dodatkami takimi jak smażone warzywa, grillowany drób, sos Bolognese, szpinak i feta oraz wiele innych. Placek naleśnikowy często stanowi także podstawę innych dań, na przykład krokietów.
Poniżej znajdziecie przepis na naleśniki z serem. Są to naleśniki na słodko, do przygotowania których gorąco Was zachęcam. Jest to danie jarskie, które sprawdzi się podane na obiad jak i na deser. Te naleśniki są proste do przygotowania, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto naleśnikowe zrobiłam z podstawowych tylko składników, które po połączeniu smażyłam w formie cienkich placków na maśle. Nadzienie serowe przygotowałam z twarogu, który najpierw zmieliłam, a później połączyłam z cukrem, skórką z cytryny i śmietanką. Jeśli szukacie przepisu na tanie i jednocześnie smaczne danie obiadowe, polecam Wam dzisiejszy przepis na najlepsze naleśniki z serem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki z serem.
Składniki na ciasto naleśnikowe.
- 300 ml mleka
- 1 duże jajko
- 12 dkg mąki pszennej
- 1/4 łyżeczka soli
- 2/3 łyżeczki cukru kryształu
- masło do smażenia
Składniki na nadzienie serowe.
- 20 dkg twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 100 ml śmietanki (30%-36%)
Jak zrobić naleśniki z serem.
Do miski wlać mleko, dodać jajko, cukier oraz sól. Za pomocą ubijaka ubijać przez kilka sekund, a następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę. Składniki ubijać przez około minutę bądź do momentu, w którym w cieście nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut.
Patelnię wstawić na ogień, rozgrzać. Kiedy dobrze nagrzana zmniejszyć ogień na średni, przesmarować odrobiną masła i wylewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Ciasto równomiernie rozprowadzać po całej patelni. Naleśniki smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obu stron – w zależności od grubości naleśnika może to być 3-4 minuty.
Twaróg, jeśli kupujecie w kostce, należy przemielić dwa razy w maszynce. Mielony twaróg włożyć do miski, dodać śmietankę, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Za pomocą ubijaka bądź ręcznego blendera, dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Każdy placek naleśnikowy dokładnie pokrywać nadzieniem serowym, po czym zwijać w rulon. Po wierzchu naleśniki posypać można odrobiną cukru pudru.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki z serem.
Moje naleśniki zawsze smażę na specjalnej patelni do naleśników, której średnica to 24-y centymetry.
Z podanej ilości składników uzyskacie pomiędzy 5-6 placków naleśnikowych. Wszystko zależy od tego jak cienko wylewacie ciasto.
Może się zdarzyć, iż w trackie smażenia na naleśnikach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Takie pęcherzyki pękają i w naleśnikach robią się małe dziurki. Jeśli tak się dzieje, od razu szybko smarujcie powstałe dziurki powietrza ciastem.
Lubisz naleśniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym.


Dodaj komentarz