Chutney to rodzaj smarowidła, który przygotować można zarówno z owoców jak i z warzyw. Głównym składnikiem chutney są często jabłka, brzoskwinie, morele, rabarbar, ananas, cebula, cukinia czy chociażby pomidory. Jako dodatków używa się cukru, imbiru, ziaren musztardy, kminu, kurkumy, ziół bądź papryczki chili. To jakie dodatki znajdują się w chutney, w głównej mierze zależy od użytego składnika głównego, gdyż dodatki powinny podkreślać jego smak. Jednym z podstawowych elementów chutney jest także ocet, najczęściej jabłkowy, gdyż ma on łagodniejszy smak, aniżeli ocet spirytusowy. Ocet dodaje się po to, aby chutney można było przechowywać w słoikach, a nie tylko spożywać na bieżąco. Pomimo tego, iż w chutney znajduje się cukier danie to nie jest słodkie, wręcz przeciwnie, jego smak idealnie balansuje słodycz cukru z cierpkością i słodyczą użytych owoców. Owocowe lub warzywne chutney jest świetnym dodatkiem do serów oraz wędlin. Ja najczęściej podaję się z serem Camembert bądź twardym serem żółtym typu Gruyere.
Na blogu znajduje się już przepis na chutney pomidorowe oraz chutney z ananasa, a teraz także na chutney morelowe. Jeśli zatem macie ochotę na domowe chutney morelowe, polecam poniższy przepis na chutney z moreli.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chutney z moreli.
- 50 dkg moreli
- 100 ml wody
- 1 duża papryczka chili
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 4 łyżki brązowego cukru jasnego
- 3 duże gałązki tymianku
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 80 ml octu jabłkowego
Jak zrobić chutney morelowe.
Morele umyć, osuszyć, usunąć pesti i pokroić owoce w małą kostkę. Pokrojone morele włożyć do garnka wraz z wodą, octem, cukrem, drobno krojoną papryczką chili, drobno krojoną cebulą, tartym imbirem oraz tymiankiem. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu, do momentu w którym woda wyparuje, a owoce niemalże całkowicie się rozpadną. Gotowe chutney powinno mieć konsystencję przypominającą dżem. Po ugotowaniu chutney wystudzić, po czym spożywać na bieżąco, przechowywane w lodówce do kilku dni bądź pasteryzować w słoiczkach.

Warto wiedzieć robiąc chutney morelowe.
Do przygotowania chutney polecam sięgnąć po bardzo dojrzałe, słodkie morele. Morele można zastąpić brzoskwiniami.
Owoce na chutney morelowe gotuję ponad godzinę w garnku, którego nie przykrywam pokrywką.
Jeśli nie macie świeżego tymianku użyjcie suszonego. Na podaną ilość składników 1/2 łyżeczki będzie wystarczająca.
Z papryczki chili nie usuwam ziaren, gdyż to one dają chutney pikantnego smaku.
Lubisz dania z morelami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę migdałową z morelami.


Dodaj komentarz