Marynata ziołowa

Marynata ziołowa do kurczaka

Mięso, które przed upieczeniem było marynowane jest zdecydowanie smaczniejsze. Takie mięso ma wyrazisty smak, jest aromatyczne i soczyste w środku. Wiadomo, nie zawsze jest czas na zamarynowanie mięsa, zwłaszcza kiedy potrzebujemy „na już” przygotować obiad lub grilla. Jeśli jednak wiemy z wyprzedzeniem, iż będziemy piec lub grillować mięso to koniecznie potraktujmy je marynatą.

Marynatę do mięsa przygotować można z różnych składników. Podstawą marynaty może być olej, oliwa lub jogurt. W zależności od tego czy lubimy pikantne, łagodne czy lekko słodkie jedzenie w marynacie znaleźć może się papryka, miód, ketchup, sos sojowy, zioła bądź musztarda. Wiele zależy także od tego jakie mięso marynujemy, nie każda bowiem marynata sprawdza się z każdym rodzajem mięsa.

Tym razem chcę Was zachęcić do wypróbowania przepisu na delikatną marynatę ziołową na bazie jogurtu. Ta marynata najlepiej sprawdza się połączona z mięsem z kurczaka. Do przygotowania marynaty ziołowej potrzebować będziecie świeże zioła, jogurt, czosnek, cytrynę oraz przyprawy. Świeże zioła sprawiają, iż mięso nie tylko fantastycznie pachnie ale nabiera również cudownego smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Marynata ziołowa
Marynata do mięsa

Składniki na marynatę ziołową.

  • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki listków świeżego oregano
  • 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • otarta skórka z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 kg piersi z kurczaka

Jak zrobić marynatę ziołową do kurczaka.

Świeże zioła bardzo drobno posiekać, po czym przełożyć je do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz jogurt. Wymieszać.

Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i zalać marynatą. Całość dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aby mięso dobrze się zamarynowało. Po wyciągnięciu z lodówki mięso piec na patelni lub grillować.

Marynata do mięsa
Marynata ziołowa

Warto wiedzieć robiąc marynatę ziołową do kurczaka.

Podaną przeze mnie selekcję ziół można nieco modyfikować. W tej marynacie sprawdzi się także tymianek, natka pietruszki, szałwia oraz cząber. Oczywiście nie musicie dodawać wszystkich tych ziół jednocześnie, możecie je ze sobą mieszać i łączyć jedynie te, które lubicie najbardziej.

Jeśli zdecydujecie się na zastąpienie świeżych ziół ziołami suszonymi musicie liczyć się z tym, iż nadadzą one mięsu innego aromatu aniżeli świeże zioła.

Ja dodatkowo wszystkie składniki marynaty miksuję jeszcze blenderem. Nie musicie tego robić, ale możecie.

Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Potrawkę z kurczaka ze szparagami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Marynata ziołowa do kurczaka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *