Pavlova to słodki deser, którego podstawą są białka jajek oraz cukier. Białka ubija się z cukrem, octem i mąką ziemniaczaną, po czym piecze się w niskiej temperaturze przez co najmniej godzinę. Po wyłączeniu piekarnika bezę suszy się w nim jeszcze przez kilka godzin. Pieczenie w niskiej temperaturze sprawia, iż z zewnątrz Pavlova jest chrupiąca a wewnątrz ma delikatną, lekką konsystencję. Najczęściej Pavlova dekorowana jest bitą śmietaną z owocami. Mogą to być maliny, truskawki, kiwi, jeżyny borówki lub dowolne miękkie owoce.
Ja lubię kiedy Pavlova podana jest nie tylko z bitą śmietaną, ale także z dodatkiem kwaskowego kremu bądź owoców o kwaskowym smaku. Taki dodatek pomaga przełamać i nieco zrównoważyć słodki smak bezy. Nie powinno więc nikogo dziwić, iż poniższy przepis na bezę Pavlova jest z dodatkiem kremu cytrynowego. Bezę udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami i borówkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bezę Pavlova.
- 19 dkg białek
- 32 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 dkg kremu cytrynowego
- świeże owoce: borówki, truskawki
Jak zrobić bezę Pavlova.
Beza jak upiec.
Do miski wlać białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na bardzo dobrze spienioną, niemalże sztywną pianę. W tym momencie zacząć dodawać cukier puder. Cukier dodawać w małych ilościach, cały czas kontynuując ubijanie. Pod koniec ubijania dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
Ubite białka wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek uformować koło o średnicy 19-u centymetrów. W środku koło powinno mieć lekkie wgłębienie, tak aby można było swobodnie ułożyć na upieczonej bezie krem oraz owoce.
Piekarnik nagrzać do 140 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić bezę. Od razu w momencie włożenia bezy zredukować temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piec przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez dodatkowe 30 minut. Upieczoną bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 6 godzin.
Złożenie bezy Pavlova.
Zimną śmietanę kremówkę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Krem cytrynowy przygotować według przepisu TUTAJ.
Bezę ułożyć na paterze, posmarować kremem cytrynowym, na którym ułożyć bitą śmietanę a na niej owoce.

Warto wiedzieć robiąc bezę Pavlova.
Białka jajek, z których pieczona jest beza powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka wraz z solą ubijam przez 3 minuty. Po tym czasie zaczynam dodawać cukier, który ubijam z białkami przez 5-6 minut.
W trakcie pieczenia bezy nie wolno otwierać piekarnika.
Beza o średnicy 19-u centymetrów jest dość wysoka dlatego też piecze się dość długo. Jeśli zrobicie bezę o mniejszej średnicy to musicie pamiętać, aby odpowiednio zredukować jej czas pieczenia.
Ja przed wyłożeniem białek na papier do pieczenia, rysuję na nim koło. Na papierze układam talerz, ołówkiem obrysowuję go dookoła a następnie przewracam papier na drugą stronę, lekko smaruję margaryną, aby przykleił się do formy i wykładam ubite białka.
Szukasz przepisów na ciasta z bezą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.

Dodaj komentarz