W zapiekankach, które przyrządzam bardzo często łączę ze sobą warzywa z makaronem. Tego rodzaju zapiekanki są wyjątkowo sycące, przez co idealnie sprawdzają się w roli dania głównego. Podane w mniejszych porcjach są również fajnym dodatkiem do dań mięsnych.
Jedną z zapiekanek, które robię jest zapiekanka makaronowa z kalafiorem. Zapiekanka ta jest wyjątkowo “skromna”, gdyż zawiera jedynie kilka kilka prostych składników. Makaron i kalafior połączone są ze sobą sosem serowym na bazie sosu beszamel. Całość doprawiona jest odrobiną soli i pieprzu. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na zapiekankę makaronową z kalafiorem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę makaronową z kalafiorem.
- 15 dkg makaronu koraliki
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 35 dkg różyczek z kalafiora
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- 5 łyżek sera żółtego
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kalafiorem.
Makaron koraliki ugotować w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli. Ja makaron gotowałam przez 8 minut od momentu zagotowania się wody z makaronem. Ugotowany makaron wylać na durszlak i odstawić na chwilę, aby odrobinę wystygł.
Do garnka włożyć masło wraz z mąką. Podgrzewać na średnim ogniu przez około minutę, po czym małymi strużkami dodać mleko. Gotować przez 3-4 minuty, mieszając nieustannie najlepiej ubijakiem, aby uniknąć powstania w sosie grudek. Pod koniec gotowania dodać ser żółty, pieprz oraz 1/4 łyżeczkę soli.
Różyczki kalafiora bardzo drobno posiekać nożem lub zmiksować za pomocą robota kuchennego. W dużej misce połączyć makaron, kalafiora, sos serowy oraz 1/2 łyżeczkę soli. Kolejno, wyłożyć całość do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 50 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Po wyjęciu w piekarnika zapiekankę makaronową z kalafiorem odstawić na 5 minut.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę makaronową z kalafiorem.
Użyłam żaroodpornego naczynia do zapiekania o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Większość rodzajów makaronu sprawdzi się w tej zapiekance. Najlepsze będą makarony o małych muszelkach lub małych kształtach.
Możecie użyć dowolnego rodzaju sera żółtego. Polecam sery o intensywnym smaku takie jak Gruyère lub Cheddar.
Szukasz przepisów na dania z makaronem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z kiełbasą.

Dodaj komentarz