Soczyste podudzia z kurczaka owinięte plastrami boczku, to danie które jest proste do zrobienia i mało pracochłonne. Do przygotowania pieczonych podudzi z kurczaka potrzebne są tylko cztery składniki. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, owijamy boczkiem i pieczemy przez godzinę w piekarniku. Po upieczeniu kurczak smakuje wyśmienicie, mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
Pieczone podudzia z kurczaka podać można z ulubioną surówką na przykład z kapusty lub z sosem. Może to być sos czosnkowy, ketchup lub sos barbecue. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na pieczone podudzia z kurczaka w boczku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na podudzia z kurczaka w boczku.
- 70 dkg podudzi z kurczaka
- 6 długich plastrów wędzonego boczku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić pieczone podudzia z kurczaka w boczku.
Podudzia z kurczaka opłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na talerzu. W kubeczku wymieszać sól z pieprzem, po czym dokładnie natrzeć podudzia. Kolejno, zaczynając od górnej części podudzia, owinąć każde w plasterek boczku. Owinięte w boczek podudzia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Podudzia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na godzinę.

Warto wiedzieć robiąc pieczone podudzia z kurczaka w boczku.
Łącznie użyłam 6 sztuk podudzi z kurczaka, dlatego też wykorzystałam 6 plastrów boczku. Jeśli macie więcej sztuk podudzi potrzebujecie więcej boczku.
Każdy plaster boczku powinien być na tyle długi i szeroki, aby można było nim swobodnie pokryć całe podudzie z kurczaka.
Szukasz przepisów na podudzia z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego.

Dodaj komentarz