Tempura, to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu warzyw oraz owoców morza. Ciasto na tempurę w wersji podstawowej robi się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane są jajka, skrobia oraz przyprawy. Przepis na krewetki w tempurze, którym poniżej chcę się z Wami podzielić, przygotowałam na bazie ciasta z dodatkiem jajek.
Krewetki w tempurze najczęściej robię na lunch, kolację oraz kiedy odwiedzają mnie goście. Krewetki podaję ze słodkim sosem chili, gdyż mi takie połączenie smakuje najbardziej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krewetki w tempurze.
- 500 g surowych krewetek
- 70 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia krewetek
- 50 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 jajko
- szczypta papryczki chipotle w proszku
- 200 ml lodowatej wody
- olej do smażenia
Jak zrobić krewetki w tempurze.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z mąką kukurydzianą, dodać sól, paprykę, jajko oraz zimną wodę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą ręcznym ubijakiem na ciasto o jednolitej i płynnej konsystencji bez grudek.
Oczyszczone krewetki osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na talerzyk i dokładnie oprószyć dwoma łyżkami mąki pszennej.
Do garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy bardzo gorący zmniejszyć ogień na średni. Każdą krewetkę chwytać za ogonek, wkładać do przygotowanego ciasta po czym wykładać na gorący olej. Smażyć 2-3 minuty z obu stron. Krewetki podawać z sosem chili.

Warto wiedzieć robiąc krewetki w tempurze.
Krewetki na ogół kupuję już gotowe, czyli obrane i oczyszczone. Im większe okazy krewetek uda Wam się kupić tym lepiej. Najlepsze będą krewetki królewskie, gdyż mają one dość spory rozmiar.
Zarówno krewetki świeże jak i mrożone sprawdzą się w tym przepisie. Jeśli sięgniecie po mrożone krewetki upewnijcie się, że przed obtoczeniem ich w mące będą dobrze rozmrożone i nie będą ociekały wodą.
Tempurę po usmażeniu możecie posypać odrobiną soli.
Szukasz przepisów na dania z krewetkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.
Dodaj komentarz