Bezglutenowe kotlety z quinoa i słodkich ziemniaków
|||||

Kotlety z batatów i komosy ryżowej

Od kilku już lat batat na dobre zadomowił się w mojej kuchni. Lubię go za jego lekko słodkawy smak, szybkość z jaką się gotuje a także różnorodność jeśli chodzi o użycie. Batat wyśmienicie nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserowych. Ja najczęściej z batatów robię frytki, puree, zupę a także chlebek na słodko oraz muffiny. W wytrawnych daniach doprawiam go kminkiem, imbirem czy papryką. W daniach słodkich lubię jego połączenie z przyprawami korzennymi oraz owocami cytrusowymi.

Poniżej mam dla Was przepis na kotlety z batatów i komosy ryżowej. Kotlety przyprawiłam odrobiną czosnku, mielonego kminku oraz słodkiej papryki. W tym przepisie zdecydowałam się na użycie trójkolorowej komosy ryżowej. Komosa trójkolorowa to nic innego jak mieszanka komosy białej, czarnej oraz czerwonej. A co to jest komosa ryżowa? Komosa ryżowa czyli quinoa jest bardzo zdrową, bogatą w białko oraz witaminy rośliną. Quinoa nie zawiera glutenu dlatego też jest bardzo popularnym elementem wielu diet.

Kotlety z batatów i komosy ryżowej podać możecie same bądź z dodatkiem sałatki. Prostą sałatkę zrobicie łącząc ze sobą zieloną sałatę z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i dressingiem np. bazyliowym. Kotlety są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku i jak dla mnie nie ma potrzeby podawania ich z jakimkolwiek sosem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kotlety z batatów i quinoa
Kotlety z batatów i komosy ryżowej

Składniki na kotlety z batatów i quinoa.

  • 150 g komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa)
  • 500 g batatów (po obraniu)
  • 1 i 1/4 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g bułki tartej bezglutenowej
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z batatów i komosy ryżowej.

Ziarna quinoa wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wylać na gęste sitko i wystudzić.

Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka wraz z wodą i ugotować do miękkości. Odlać wodę, lekko wystudzić ziemniaki a następnie przecisnąć je przez praskę lub zmiksować.

W misce wymieszać zimne puree ziemniaczane, komosę ryżową, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz, paprykę, kminek i mąkę ziemniaczaną. Następnie wstawić miskę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z masy formować kulki, które obtaczać w bułce tartej i spłaszczać lekko na dłoni.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest gorący wkładać kotlety. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron, około 10 minut łącznie.

Kotlety z komosy i batatów
Kotlety z batatów i komosy ryżowej

Warto wiedzieć robiąc kotlety z batatów i quinoa.

Quinoa włożyłam do garnka i zalałam 1 litrem wody, zagotowałam i gotowałam na małym ogniu przez 15 minut od momentu, w którym całość zagotowała się.

Ziemniaki zalałam wodą, wody było na tyle, że zakryła całkowicie ziemniaki. Bataty gotowałam przez 25 minut od momentu zagotowania się wody.

Każdy kotlet składał się z dwóch pełnych łyżek masy ziemniaczanej i quinoa, miał średnicę 7-7, 5 cm i grubość 1,5 cm.

W trakcie smażenia kotletów dobrze jest je przewracać na drugą stronę dopiero w momencie kiedy są dobrze usmażone. Jeśli przewrócimy je zbyt wcześnie mogą się rozpaść.

Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk kotletów.

Szukasz przepisów na dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki z tofu.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *