Żurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ.
W okresie wielkanocnym większość z nas robi żurek na wędzonce, w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam Wam przepis poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na żurek wielkanocny.
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1,5 l wywaru warzywnego lub wody
- 50 dkg wędzonej szynki
- 1 płaska łyżka soli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 400 ml zakwasu na żur
Jak zrobić żurek wielkanocny.
Do garnka włożyć szynkę, dodać bulion warzywny, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziele angielskie. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 30 minut. Kolejno, wyjąć szynkę i odłożyć ją na talerzyk. W kubku wymieszać kwaśną śmietanę wraz z około 1/2 szklanką wrzącego wywaru z garnka. Rozmieszaną śmietanę wlać do garnka wraz z zakwasem na żur, pieprzem, majerankiem oraz solą. Żurek doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy żurek wielkanocny podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i krojoną szynką, doprawiony świeżo tartym chrzanem.

Warto wiedzieć robiąc żurek wielkanocny.
Żurek wielkanocny najczęściej gotowany jest na wywarze z wędzonki lub białej kiełbasy. W formie wędzonej do kupienia jest boczek, szynka, kiełbasa. Ja lubię robić żurek z dodatkiem bulionu warzywnego, gdyż nadaje on żurkowi bardziej intensywnego smaku. Jeśli nie macie w domu gotowego wywaru warzywnego to dodajcie do gotowania żurku kilka świeżych warzyw. Polecam sięgnąć po selera, pietruszkę, marchew oraz pora. A dla tych, którzy chcą zrobić domowy bulion warzywny przepis jest TUTAJ.
Niektórzy żurek doprawiają śmietanką do zup lub go wcale nie doprawiają żadną śmietaną. Ja zawsze doprawiam mój żurek kwaśną śmietaną, gdyż jak dla mnie żur musi mieć kwaśny smak. Kwaśna śmietana ma to do siebie, iż czasami po dodaniu do gotującej się wody lubi się zwarzyć. Aby zapobiec zwarzeniu się śmietany dobrze jest ją połączyć w kubku z wrzącym wywarem z garnka. Po wlaniu tak przygotowanej śmietany przez pierwsze kilka minut warto jest też mieszać żurek ręcznym ubijakiem.
Szukasz przepisów na dania wielkanocne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik z likierem jajecznym.

Dodaj komentarz