Zupę krem przygotować można z większości warzyw, lecz są takie warzywa, z których zupa ta robiona jest najczęściej. Do najbardziej popularnych z pewnością zaliczyć można zielony groszek, dynię, cukinię, pieczarki, brokuły, pomidory, kalafiora oraz ziemniaki. W tego typu zupie dobrze sprawdzają się warzywa, które po zmiksowaniu mają kremową oraz gęstą konsystencję. Zupy typu krem przygotować można z samych tylko warzyw, bądź dodać do nich dodatki takie jak ser czy śmietana. Jako baza zup dobrze sprawdza się bulion. Jeśli zupę robimy tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej, wtedy warto postawić na bulion warzywny. W przypadku pozostałych typów zup krem, kiedy to używamy także owoców morza bądź drobiu, dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie.
Kremowa zupa z ziemniaków to propozycja zupy krem w wersji wegetariańskiej. W zupie tej połączyłam ze sobą dwa rodzaje ziemniaków, bataty oraz kartofle czyli zwykłe ziemniaki. W zupie wykorzystałam także mieszankę kilku ziół takich jak cząber oraz kurkuma, a także papryczkę chili. Jako, iż same ziemniaki mają raczej mało intensywny smak, a bataty są nieco słodkawe w smaku, zioła oraz odrobina pikantności świetnie z tym prostym smakiem i słodyczą ziemniaków się komponują. Do moich zup typu krem lubię dodawać śmietankę i nie inaczej było i w tym przypadku. Gotową zupę serwuję na pierwsze danie obiadowe, chociaż często zdarza mi się podawać także samą zupę, gdyż jest ona dość sycąca. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na zupę krem z ziemniaków i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę krem z ziemniaków.
- 60 dkg batatów
- 30 dkg ziemniaków
- 10 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki do zupy
- 1/2 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczka kminku mielonego
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków.
Do garnka włożyć krojoną w kostkę cebulę wraz z masłem i smażyć przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chili oraz kolendrę i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Kolejno dodać pokrojone ziemniaki oraz bataty, cząber, kurkumę, kminek, bulion, sól oraz pieprz. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 4-5 minut przed końcem gotowania dodać także śmietanę. Całość nieco wystudzić, a następnie zmiksować na kremową konsystencję przy pomocy blendera.

Warto wiedzieć robiąc zupę krem z ziemniaków.
Waga warzyw podana przeze mnie w składnikach, to ich waga po obraniu.
Składniki zupy miksuję dopiero w momencie, w którym są letnie bądź zimne. Gotową zupę podać można z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek bądź bułeczek drożdżowych.
Tę zupę przygotować można także w wersji wegańskiej. Wystarczy wtedy masło zastąpić olejem, a śmietankę wegańską śmietanką roślinną.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ziemniaki fondant.


Nigdy nie robiłam. Jestem ciekawa jak smakuje
No takiej nigdy nie robiłam. Jestem ciekawa jak smakuje