Nie zaskoczę chyba nikogo jeśli powiem, iż obowiązkowym daniem niedzielnego obiadu w domu moich rodziców jest rosół. Coś mi się wydaje, iż podobna sytuacja ma miejsce w większości polskich domów 🙂 W moim domu co prawda nie kontynuuję tej tradycji i rosół gotuję nieco rzadziej, aniżeli w każdą niedzielę. Podstawą mojego rosołu jest zawsze dobrej jakości mięso drobiowe, z wiejskiego kurczaka bądź kury. Do tego dość spora ilość warzyw, przypraw oraz ziół. Czasami zdarza mi się nieco urozmaicić smak rosołu poprzez dodanie do niego także mięsa z kaczki. Jeśli mam akurat w domu mały kawałek z wiejskiej kaczki, taki jak skrzydełko lub udko, to też go dokładam. Rosół gotuję na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gotowy podaję z makaronem, marchewką z rosołu oraz natką pietruszki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rosół drobiowy.
- 1 kg mięsa z kurczaka lub kury
- 40 dkg marchwi
- 30 dkg pora
- 10 dkg cebuli
- 30 dkg korzenia pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- 20 dkg korzenia selera
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2-4 liście lubczyku
- 2.5 l wody
Do podania: makaron.
Jak zrobić rosół drobiowy.
Poporcjowanego kurczaka lub kurę wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć i włożyć do garnka. Wlać wodę, zagotować, a następnie zebrać powstałą szumowinę. Cebulę obrać, opalić nad ogniem, po czym włożyć do garnka. Kolejno, dodać pozostałe, obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Całość zagotować, przykryć pokrywką, którą lekko uchylić. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać również pęczek natki pietruszki oraz lubczyk.

Warto wiedzieć robiąc rosół drobiowy.
Rosół gotuję tylko i wyłącznie na drobiu z wolnego wybiegu. Wiejski kurczak lub kura to jedyny drób, którego używam jako podstawy rosołu.
Liście lubczyku po 30-u minutach polecam wyjąć z rosołu. Zdarzyło mi się kilka razy, iż tego nie zrobiłam i rosół po jakimś czasie robił się gorzki.
Cebulę przed dodaniem do rosołu zawsze opalam na ogniu. Obraną cebulę należy nabić na widelec, który następnie trzeba umieścić nad palnikiem.
Lubisz zupy z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Węgierską zupę z kurczaka.

Dodaj komentarz