Nadziewane pieczarki to mało skomplikowane danie, które idealnie sprawdza się jako przystawka. Nadzienie, którym wypełniane są kapelusze pieczarek może być mniej lub bardziej urozmaicone. Popularne są nadzienia zawierające boczek, mięso mielone, sery takie jak Parmezan, serek kremowy, feta oraz warzywa. Warzywem, które idealnie łączy się z pieczarkami jest szpinak i na takie właśnie pieczarki nadziewane szpinakiem jest poniższy przepis.
Przygotowanie nadziewanych pieczarek zaczynam od oczyszczenia grzybów, których nie myję a jedynie przecieram je papierowym ręcznikiem. Kolejno wyjmuję nóżki, kroję i dodaję do nadzienia wraz ze szpinakiem, a w późniejszym etapie także serkiem. Kapelusze pieczarek wypełniam nadzieniem, po czym zapiekam. Po upieczeniu pieczarki serwuję same lub z dodatkiem rukoli lub roszponki.
Jeśli lubisz dania z pieczarkami to polecam także:
- Pieczarki faszerowane mozzarellą
- Placki z pieczarek i polenty
- Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczarki nadziewane szpinakiem.
- 50 dkg pieczarek Portobello (5 dużych sztuk)
- 10 dkg szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3 pełne łyżki serka kremowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić pieczarki nadziewane szpinakiem.
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki, które pokroić w małą kostkę. Na patelnię włożyć pokrojone nóżki pieczarek, oliwę z oliwek i smażyć 3-4 minuty. Kolejno, dodać szpinak, czosnek, sól oraz pieprz. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym wystudzić i wymieszać z serkiem kremowym. Każdą pieczarkę wypełnić zimnym farszem i posypać bułką tartą. Gotowe pieczarki ułożyć w formie do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Warto wiedzieć robiąc pieczarki nadziewane szpinakiem.
Farsz do nadziewania pieczarek przygotowałam z wykorzystaniem świeżych liści szpinaku.
Najlepsze do nadziewania są duże kapelusze pieczarek Portobello. W ostateczności sięgnąć można po standardowe pieczarki, jednak należy liczyć się z tym, iż ich kapelusze będą dość małe.
Lubisz nadziewane pieczarki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Dodaj komentarz