Zapiekany ryż z jabłkami to pyszne danie, które sprawdza się podane na deser lub lunch. Przygotowanie ryżu z jabłkami zacząć należy od usmażenia jabłek oraz od ugotowania ryżu na mleku. Ugotowany ryż powinien mieć kremową, nadal nieco płynną konsystencję. Wybierając jabłka sięgnąć należy po te, które lubimy najbardziej. Ja jeśli mam możliwość to wybieram Szarą Renetę, gdyż jabłka tej odmiany mają winny, cudowny smak. Kolejno, ugotowany ryż oraz jabłka należy ułożyć w formie do zapiekania, posmarować po wierzchu masłem oraz posypać cynamonem i cukrem. Całość ląduje w piekarniku na co najmniej 30 minut. Ryż z jabłkami podaję na ciepło, bez żadnych dodatków.
Jeśli lubisz dania z ryżem to polecam sprawdzić także:
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ryż z jabłkami.
Jabłka:
- 70 dkg jabłek Szara Reneta
- 6 łyżek cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 100 ml wody
Ryż:
- 30 dkg ryżu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 1.2 ml mleka
Jak zrobić ryż z jabłkami.
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać ocet, cukier, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po godzinie jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę oraz cynamon i zagotować. Następnie, gotować na małym ogniu do momentu, w którym jabłka zmiękną. Mi zajęło to 10 minut.
Ryż przed ugotowaniem wypłukać w zimnej wodzie, którą warto zmienić dwa razy. Do garnka wlać mleko, sól, wanilię, 1 łyżkę masła oraz 1 łyżkę cukru. Mleko zagotować, po czym wsypać ryż. Ponownie zagotować całość, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając ryż od czasu do czasu.
Żaroodporną formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła, wyłożyć połowę ryżu, na którym równomiernie rozprowadzić podsmażone jabłka. Jabłka przykryć pozostałym ryżem, który posypać szczyptą cynamonu, cukrem i posmarować 1 łyżką mała. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Warto wiedzieć robiąc ryż z jabłkami.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 centymetrów.
Sięgnęłam po ryż biały średnioziarnisty lecz można wybrać także ryż długoziarnisty.
Sugeruję zacząć gotowanie ryżu od 1 litra mleka. W zależności od rodzaju użytego ryżu może on potrzebować mniej lub więcej mleka. Ja wykorzystałam całą ilość mleka czyli 1.2 litra.
Lubisz dania z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.

Dodaj komentarz