Burak liściowy znany także pod nazwą mangold oraz blitva, to bardzo popularne warzywo w krajach bałkańskich. Ja pierwszy raz zetknęłam się z nim kilka lat temu w trakcie urlopu w Chorwacji. Było to małej wiosce w Dalmacji, gdzie blitva podawana jest z ugotowanymi ziemniakami jako dodatek do grillowanych ryb oraz owoców morza. Po powrocie z wakacji próbowałam zakupić to warzywo u siebie w kraju, jednak bezskutecznie. I tak, przez ostatnich kilka lat jedyną okazją na zjedzenie blitvy były dla mnie zawsze moje coroczne wczasy w Chorwacji, aż do tego roku. W tym roku mam swój ogród warzywny i zasiałam w nim buraka liściowego, czyli blitvę. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż jego liści używam nie tylko w połączeniu z ziemniakami, ale robię z nich także inne dania. Burak liściowy znakomicie sprawdza się w omlecie, jajecznicy, zupie oraz sałatce.
Poniżej chcę się z Wami podzielić przepisem na tradycyjne danie chorwackie czyli blitvę z ziemniakami. Do przygotowania tegoż dania sięgnęłam po młode ziemniaki oraz młode liście buraka liściowego. Ziemniaki ugotowałam, a następnie chwilę podsmażałam z burakiem liściowym. Osobiście nie jestem fanem gotowania liści buraka w wodzie, zdecydowanie skłaniam się ku ich podsmażaniu na oliwie. Wiem, iż co niektórzy podgotowują liście buraka, jednak myślę iż ma to sens jedynie w przypadku dużych i nieco starszych liści. Młode ziemniaki z burakiem liściowym są świetnym dodatkiem do drobiu, ryb oraz owoców morza. Smakują równie dobrze podane z dodatkiem kefiru, maślanki bądź jogurtu. Polecam poniższy przepis na młode ziemniaki z burakiem liściowym i mam nadzieję, iż danie to Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na młode ziemniaki z burakiem liściowym.
- 50 dkg młodych ziemniaków
- 10 dkg młodych liści buraka liściowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić młode ziemniaki z burakiem liściowym.
Z ziemniaków usunąć łupinę, włożyć obrane do garnka, dodać wodę oraz 1/2 łyżeczkę soli. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Buraki liściowe umyć, osuszyć i pokroić każdego liścia na cienkie paseczki. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno, dodać pokrojone buraki liściowe i kontynuować smażenie na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać ugotowane ziemniaki, 1/4 łyżeczkę soli, pieprz i smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc młode ziemniaki z burakiem liściowym.
W tym daniu wykorzystałam młode ziemniaki. Po obraniu każdego z łupiny (nie strugam ziemniaków, a jedynie skrobię je nożem), większe sztuki kroję na dwie bądź cztery części.
Jeśli nie uda się Wam nigdzie kupić buraków liściowych, to w ostateczności zastąpić możecie je liśćmi szpinaku. Smak dania będzie jednak nieco inny, aniżeli tego zrobionego z dodatkiem buraka liściowego.
Lubisz dania z ziemniakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.


Dodaj komentarz