Grillowana kukurydza to w sezonie grillowym jedno z tych warzyw, które musisz zrobić. Jej przygotowanie jest banalnie proste, gdyż poza kolbą kukurydzy potrzebny jest nam tylko grill lub patelnia grillowa. Do podania polecam odrobinę soli oraz masła i od tyle, mamy grillowaną kukurydzę.
Kukurydzę grillować można na grillu ogrodowym lub na patelni. Ta grillowana na grillu może być wraz z liśćmi i jeśli to robimy, nie ma potrzeby jej doprawiania, ale dobrze jest ją przepłukać wodą. Następnie kolby układamy na bardzo dobrze nagrzanym grillu i pieczemy przez nieco ponad 20 minut. Z kolei kukurydza przygotowana na patelni grillowej może być również grillowana wraz z liśćmi, jednak ja sugerowałabym je usunąć. Kukurydzę odrobinę nacieram olejem i piekę pod przykryciem.
Nie ma potrzeby podgotowywania kukurydzy przed upieczeniem, jednak jeśli chcemy, aby nam się szybciej upiekła można to zrobić. Ja grilluję surowe kolby młodej kukurydzy, taka kukurydza grilluje się szybko i po upieczeniu jest miękka.
Grillowaną kukurydzą zajadać można się z dodatkiem masła i soli, posypaną natką pietruszki bądź papryczką chili. Jest ona także świetnym dodatkiem do sałatek, zup oraz kremów. Kto jeszcze nie robił, polecam poniższy przepis na grillowaną kukurydzę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grillowaną kukurydzę.
- 3 duże kolby kukurydzy
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- masło oraz sól do podania
Jak zrobić grillowaną kukurydzę.
Z kukurydzy usunąć liście i natrzeć kolby olejem. Patelnię grillową wstawić na ogień i bardzo dobrze rozgrzać. Kiedy patelnia jest już gorąca zmniejszyć ogień na średni i ułożyć kolby kukurydzy. Kukurydzę grillować na przykrytej patelni, z lekko uchyloną pokrywką przez 20-25 minut. W trakcie grillowania kukurydzę należy co jakiś czas przekręcać, aby równomiernie upiekła się z każdej strony. Grillowaną kukurydzę podawać posmarowaną masłem i oprószoną solą.

Warto wiedzieć robiąc grillowaną kukurydzę.
Ja grillowałam kukurydzę w całych kolbach, jednak można je take przekroić na pół. Pozwoli nam to szybciej przypiec większą część kukurydzy.
Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasza kukurydza jest miękka czy nie, wystarczy wbić w nią wykałaczkę. Jeśli wykałaczka łatwo wchodzi w ziarna to znaczy, że są już odpowiednio miękkie.
Lubisz dania z kukurydzą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę gyros.


Dodaj komentarz