Sałatka Caprese to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych sałatek jakie można przygotować. Jej głównym składnikiem są soczyste, słodkie, dojrzałe pomidory, które najlepiej smakują w sezonie letnim. Na szczęście nie ma jakiejś konkretnej reguły co do tego po jaką odmianę bądź rodzaj pomidorów należy sięgnąć, fajnie jest zatem łączyć ze sobą kilka odmian. Wpłynie to nie tylko na smak sałatki, ale i na jej prezentację.
Drugim równie ważnym elementem sałatki zaraz po pomidorach jest ser mozzarella. Potrzebny jest nam ser o miękkiej konsystencji, taki który zakupić można pakowany w zalewie. Nie ma znaczenia czy zdecydujemy się na mozzarellę w jednej dużej kulce, czy na mini kulki mozzarelli, ważne aby ser był świeży i dobrej jakości. Pomidory oraz ser po pokrojeniu i ułożeniu na talerzyku doprawia się solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz świeżą bazylią.
Ja sałatkę Caprese podaję na przystawkę, na lunch, na kolację, a także zajadam się nią w trakcie dnia. Najlepiej smakuje podana sama, lecz można zaserwować ją także z pieczywem bądź podać ją jako dodatek do mięs. Polecam Wam poniższy przepis na sałatkę Caprese i zachęcam Was do przygotowania tejże sałatki w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę Caprese.
- 15 dkg sera mozzarella
- 25 dkg pomidorów
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie sos balsamiczny
Jak zrobić sałatkę Caprese.
Pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grube plastry. Ser mozzarella wyjąć z zalewy i podobnie jak pomidory pokroić w grube plastry. Pokrojone pomidory oraz ser ułożyć naprzemiennie na talerzyku do serwowania. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę Caprese.
Zamiast kroić, ser mozzarella można porwać w palcach na mniejsze kawałki.
Ja moją sałatkę doprawiłam świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Pomidory należy pokroić na kilka minut przed podaniem sałatki. Nie kroiłabym ich za wcześnie i nie trzymałabym ich w lodówce pokrojonych, gdyż zaczną puszczać sok.
Lubisz dania z pomidorami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem.


Dodaj komentarz