Przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem
|||||

Dip z tofu z pieczonym bakłażanem

Dip z tofu z pieczonym bakłażanem to proste danie wegańskie wyśmienite na przekąskę, którą zajadać można się w większym gronie. Danie to super nadaje się do dzielenia, gdyż wystarczy postawić je na stole i każdy może nabierać go dowolną ilość za pomocą pieczywa. Jako, iż jest to danie wegańskie, wszystkie składniki użyte do jego przygotowania są pochodzenia roślinnego. Jeżeli chodzi o kremowy dip, na którym po upieczeniu ułożony jest bakłażan, to tenże dip robię z wędzonego sera tofu, nerkowca i śmietanki ryżowej. Do smaku doprawiam go czosnkiem, chilli, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dipu koniecznie należy zmiksować i zrobić to można przy pomocy ręcznego bądź kielichowego blendera. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem
Dip z tofu z bakłażanem

Składniki na dip z tofu z pieczonym bakłażanem.

  • 300 g mini bakłażana
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dip z tofu:

  • 300 g wędzonego sera tofu
  • 200 ml śmietanki ryżowej
  • 100 g orzechów nerkowca (połówki)
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu

Do podania:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
Przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem
Dip z tofu z bakłażanem

Jak zrobić dip z tofu z pieczonym bakłażanem.

Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem bakłażana kroimy na kawałki długości 5-6 centymetra, po czym każdy przekrawamy wzdłuż na pół. Krojonego bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Tak przygotowanego przewracamy na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczonego studzimy.

Połówki orzechów nerkowca zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy je na 30 minut do namoczenia. Kolejno, orzechy wylewamy na durszlak i odsączamy z wody. Następnie wkładamy je do blendera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzony ser tofu, płatki chilli, pieprz, sól, sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na jednolitą, kremową konsystencją.

Na talerz do serowania wykładamy dip z tofu, układamy na nim upieczone kawałki bakłażana, posypujemy płatkami chilli, drobno-krojoną natką pietruszki i polewamy oliwą. Podajemy z dodatkiem krakersów, grzanek bądź pieczywa tostowego.

Przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem
Dip z tofu z bakłażanem

Warto wiedzieć robiąc dip z tofu z pieczonym bakłażanem.

W tym przepisie używam włoskiego bakłażana perlina mini ale tak naprawdę użyć można każdego dowolnego rodzaju bakłażana.

W podobny sposób przygotować można każde inne warzywo takie jak chociażby cukinia czy papryka.

Lubisz dania z bakłażana? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z bakłażana i orzechów włoskich.

Przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem
Dip z tofu z bakłażanem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Dip z tofu z pieczonym bakłażanem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *