Różyczki ziemniaczane, to danie w sam raz dla wszystkich miłośników ziemniaków. Jeśli należycie do tej grupy osób, które tak jak i ja uwielbiają ziemniaki, ten przepis jest właśnie dla Was.
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Nie musimy ich podawać tylko i wyłącznie w postaci puree. Z ziemniaków zrobić można mnóstwo fajnych i smacznych potraw, które mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego. Frytki, kopytka, kluski śląskie, krokiety, babka ziemniaczana – to tylko mała garstka propozycji. Od czasu do czasu warto poeksperymentować.
Różyczki ziemniaczane to moja propozycja na danie z ziemniaków. Te różyczki super sprawdzają się jako dodatek do dań gulaszowych. W tym daniu ugotowanie ziemniaki połączyłam z dodatkiem wasabi. Wasabi jest dość ostre i wyraziste w smaku, co ma oczywiście spory wpływ na smak tegoż dania. Poniżej macie przepis na różyczki ziemniaczane z wasabi. Mam nadzieję, iż ich smak przypadnie Wam do gustu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na różyczki ziemniaczane z wasabi.
- 50 dkg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wasabi
- 50 ml śmietany kremówki
Jak zrobić różyczki ziemniaczane z wasabi.
Ziemniaki obrać ze skórki. Włożyć do garnka i ugotować na miękko, w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie. Wystudzić – ziemniaki powinny wystygnąć, lecz nie całkowicie. Dobrze jeśli w momencie przegniatania przez praskę są letnie.
Letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie używać tłuczka dlatego, iż ziemniaki utłuczone będą mieć gumowatą, a nie pulchną jak to jest w przypadku praski, konsystencję.
Do masy ziemniaczanej dodać wasabi oraz śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać widelcem.
Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego bądź woreczka. Jeśli używamy woreczka, wystarczy mu odciąć jeden z rogów i zrobić małą dziurkę. Od wielkości i kształtu końcówki szprycy zależy to jak wyglądać będą nasze różyczki. Jeśli chcemy żeby były małe i cienkie użyjmy końcówki szprycy o małym otworze do wyciskania. Jeśli chcemy uzyskać odwrotny efekt, użyjmy tej o dużym otworze.
Masę ziemniaczaną zaczynamy wyciskać od środka w kierunku zewnętrznym, nadając jej jednocześnie okrągły kształt. Najlepiej jest wyciskać masę bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciśniętą masę ziemniaczaną piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowane różyczki ziemniaczane podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Warto wiedzieć robiąc różyczki z ziemniaków.
Chrzan wasabi można zastąpić zwykłym chrzanem. Smak będzie trochę inny ale danie nadal będzie pyszne.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Dodaj komentarz