Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego, z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw na przykład cukinii czy buraczka ćwikłowego. Zrobić można je także z owoców na przykład ananasa lub mango, które świetnie odnajdą się w tym daniu.
Zazwyczaj carpaccio podaje się na przystawkę. Myślę, że śmiało można je także podawać jako przekąskę czy nawet główne danie obiadowe. Oczywiście jego porcja wtedy powinna być nieco większa.
Buraczek ćwikłowy świetnie sprawdza się w carpaccio. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Sos, którym polałam carpaccio lekko dosłodziłam do smaku syropem z agawy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na carpaccio z buraczka.
- 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dkg sera feta
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki orzechów nerkowca
Jak zrobić carpaccio z buraczka ćwikłowego.
Buraczki oczyścić, wraz ze skórką ugotować do miękkości. Wystudzić. Z zimnych buraczków usunąć skórkę.
Zimne, obrane buraczki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej jest do tego użyć krajalnicy. Można je także pokroić nożem ale plasterki mogą wtedy nie być, aż tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy krajalnicy. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego – mogą trochę na siebie zachodzić, na talerzyku do serwowania.
Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć w palcach, po czym ułożyć na plastrach buraków. Górę posypać orzeszkami nerkowca.
W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop z agawy. Gotowym sosem skropić carpaccio z buraka ćwikłowego. Przed podaniem carpaccio schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc carpaccio z buraczka z serem.
Syrop z agawy można zastąpić miodem płynnym.
Ser feta zastąpić można mozzarellą.
Lubisz buraka ćwikłowego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słone muffinki z buraczkiem ćwikłowym.
Dodaj komentarz