Curry to potrawa kojarzona głównie z kuchnią indyjską, jednak występuje również w kuchni tajskiej oraz innych kuchniach azjatyckich. Curry to danie, którego podstawą jest gęsty sos z dużą ilością przypraw. Z sosem łączy się warzywa, mięso, ser, ryby bądź owoce morza. Bardzo często sos doprawia się mlekiem kokosowym, śmietaną lub jogurtem. Danie to podaje się głównie z ryżem, lecz popularnym dodatkiem jest także pieczywo takie jak chlebek naan, roti lub paratha.
Ja curry uwielbiam w każdym wydaniu, a w domu najczęściej robię je z dodatkiem kurczaka bądź warzyw takich jak dynia, słodkie ziemniaki czy kalafior. Na pyszne warzywne curry z kalafiora zapraszam Was poniżej. Jak na curry przystało w daniu tym znajdziecie całe mnóstwo przypraw takich jak papryka, imbir, czosnek, garam masala i wiele innych. Ogólnie rzecz biorąc, do przygotowania każdego rodzaju curry potrzebujecie sporo przypraw, dlatego też warto jest mieć w domu selekcję przypraw kuchni indyjskiej. Takie przyprawy możecie kupić osobno lub zaopatrzyć się w gotowe ich mieszanki. Moje curry podałam standardowo, czyli z ryżem i chlebkiem naan. Polecam Wam mój przepis na curry z kalafiora i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na curry z kalafiora.
- 50 dkg różyczek z kalafiora
- 20 dkg cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka tartego imbiru
- 5 suszonych liści curry
- 1/4 łyżeczka ziaren musztardy
- 1/2 łyżeczka ziaren kminu
- 5 ziaren kardamonu
- 1 duża papryczka chili
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- pęczek świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka kokosowego
- 20 dkg pomidorów
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Jak zrobić curry z kalafiora.
Różyczki kalafiora przed dodaniem do sosu curry należy podgotować przez 5 minut.
Na suchą patelnię wlać olej, dodać kmin, ziarna musztardy, liście curry, ziarna kardamonu i smażyć na średnim ogniu przez kilka sekund. Kolejno, dodać drobno krojoną cebulę, pokrojoną paprykę chili oraz krojone pomidory. Smażyć przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir i kontynuować smażenie przez 5 minut. Po tym czasie dodać kurkumę, garam masa, słodką paprykę, sól i smażyć przez 2 minuty. Na końcu dodać wywar warzywny oraz mleko koksowe i gotować przez 2-3 minuty.
Składniki z patelni przełożyć do blendera i zmiksować na sos o jednolitej konsystencji. Sos wlać do garnka, dodać podgotowane różyczki kalafiora, zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Gotujące się curry od czasu do czasu należy przemieszać. Gotowe curry posypać świeżo krojoną kolendrą.
Curry z kalafiora podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati oraz chlebka naan. Przepis na domowy chlebek naan znajdziecie TUTAJ.

Warto wiedzieć robiąc curry z kalafiora.
Kalafiora podzieliłam na duże i średniej wielkości różyczki. Po dodaniu różyczek kalafiora do sosu gotuję je tak długo, aż są miękkie lecz nie rozpadają się. Kiedy widzę pierwsze oznaki, iż różyczki zaczynają się rozpadać, moje curry jest gotowe.
Ja sięgam po świeże pomidory, ale można zastąpić je pomidorami z puszki, zwłaszcza kiedy jesteśmy poza sezonem.
Do tego curry dodałam świeżą papryczkę chili, jednak jeśli ktoś lubi pikantne dania, to można dodać kilka suszonych papryczek chili zamiast jednej świeżej.
Lubisz dania z kalafiorem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z grillowanego kalafiora.


Dodaj komentarz