Sernik z kawą to pięknie prezentujące się i wyśmienite w smaku ciasto. Tak naprawdę ciasto to jest połączeniem dwóch ciast – ciasta biszkoptowego z ciastem serowym. Oba ciasta scala ze sobą krem kawowy, który powstaje z połączenia budyniu z masłem. Jako, iż ciasto to jest nieco czasochłonne, sugeruję rozłożenie sobie pracy nad nim na dwa dni. W pierwszym dniu upiec można biszkopt i sernik, a w drugim przygotować masę. Zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu na sernik z kawą i życzę udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z kawą.
Ciasto biszkoptowe jasne:
- 7 białek “M”
- 20 dkg cukru kryształu
- 8 dkg mąki pszennej
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Ciasto biszkoptowe kolorowe:
- 5 jajek “L”
- 12 dkg cukru pudru
- 12 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 kropelki różowego barwnika w żelu
Sernik:
- 15 dkg masła
- 3 żółtka
- 4 jajka “L”
- 1 kg twarogu
- 20 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 40 gr budyniu waniliowego w proszku
Masa kawowa:
- 4 żółtka
- 35 dkg masła
- 20 dkg cukru kryształu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 500 ml mleka (2,8 % tłuszczu lub powyżej)
- 50 gr mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta

Jak zrobić sernik z kawą.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego jasnego.
Do miski wsypać szczyptę soli, dodać białka jajek i za pomocą miksera bądź ubijaka ubić na dobrze spienioną pianę. Do tak uzyskanej piany małymi porcjami dodać cukier kryształ oraz cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie dodać ocet, a po nim delikatnie wmieszać przesiane przez sitko mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki starać się formować górki, tak aby uzyskać nierówną strukturę na kształt gór i dolin. Ciasto posypać kawą rozpuszczalną w proszku.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego kolorowego.
Do miski włożyć białka wraz ze szczyptą soli i ubić na bardzo puszystą pianę. Do piany małymi porcjami dodać cukier puder, cały czas ubijając. Kiedy piana jest już sztywna dodać barwnik, a po nim naprzemiennie wmieszać żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem. Ciasto różowe za pomocą łyżki wyłożyć na posypane kawą ciasto jasne, równomiernie rozprowadzić starając się nie zniszczyć powstałych z ciasta jasnego górek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy zimne przekroić wzdłuż na pół.
Wkładka serowa – przygotowanie.
Cukier puder oraz żółtka jajek włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę, o kremowej konsystencji. Do masy małymi porcjami dodać mielony twaróg, proszek budyniowy, a po nim płynne, zimne masło. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie dodać do masy serowej. Masę serową wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczony sernik wystudzić.
Krem kawowy – przygotowanie.
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W międzyczasie w kubku dokładnie wymieszać kawę wraz z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz pozostałym mlekiem. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wlać płyn z kubka. Budyń gotować na średniej wielkości ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić so wystygnięcia. Miękkie masło rozetrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Kolejno, do masła stopniowo dodać zimny budyń, ucierając nieustannie.
Złożenie sernika z kawą.
Pierwszy blat ciasta biszkoptowego posmarować połową kremu kawowego, na którym ułożyć sernik. Sernik pokryć pozostałym kremem kawowym i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze zgęstniał. Sernik z kawą przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc sernik z kawą.
Ciasto biszkoptowe oraz sernik piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 24 na 32 centymetra.
Jajka oraz białka jajek powinny mieć temperaturę pokojową.
Barwnik spożywczy zastąpić można kilkoma kropelkami soku z buraka bądź kisielem w proszku.
Układając blat serowy na biszkopcie trzeba nieco uważać, aby nam nie pękł. Ja sernik układam sobie na plastikowej tacy i ostrożnie zsuwam go na biszkopt.
Zamiast cukrem pudrem, sernik z kawą udekorować można polewą czekoladową lub tartą czekoladą.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik japoński.


Dodaj komentarz