Kurki to dzikie grzyby jadalne o żółtym kolorze i oryginalnym kształcie przypominającym kielich. Mają wyrazisty, nieco pieprzny smak. Grzyby te są wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, farszów bądź risotta. Sprawdzają się zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich.
Jako, iż sezon na kurki właśnie trwa, nie mogłam sobie odmówić przygotowania dania z kurkami w roli głównej. Postawiałam na bardzo prosty sos kurkowy, który jest mało czasochłonny i dość łatwy do zrobienia. Sos doprawiłam odrobiną mielonej kurkumy i świeżym tymiankiem. Poniżej zostawiam Wam przepis na sos kurkowy i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos kurkowy.
- 20 dkg kurek
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 300 ml wody
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczka kurkumy
Jak zrobić sos kurkowy.
Kurki oczyścić, wypłukać i osuszyć. Większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości. Na patelnię włożyć oczyszczone grzyby, które smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Grzyby powinny puścić sok i odparować. Następnie dodać masło oraz gałązki tymianku i kontynuować smażenie na średnim ogniu przez 6 minut. Kolejno, wlać wodę, dodać kurkumę, sól oraz pieprz. Zagotować. W kubeczku wymieszać śmietankę wraz z mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gotujących się kurek. Ponownie zagotować całość i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Sos kurkowy polecam podawać z puree ziemniaczanym, dowolnym rodzajem mięsa, makaronem, kopytkami lub kluskami śląskimi.

Warto wiedzieć robiąc sos kurkowy.
Najlepsze do sosu kurkowego są młode, świeże grzyby kurki. Takie kurki są miękkie już po kilku minutach duszenia. Większe okazy oraz starsze sztuki będą potrzebowały nieco więcej czasu na ogniu, aby stały się miękkie. Do przygotowania sosu kurkowego wykorzystać można również mrożone grzyby. Mrożone grzyby po wyjęciu z zamrażalnika warto jest przez kilka sekund potraktować wrzątkiem. Pozwoli to złagodzić gorzki smak grzybów, który często mają po rozmrożeniu.
Kurek nie należy zbyt długo moczyć w wodzie. Najlepiej jest je włożyć do miski, szybko opłukać i osuszyć na durszlaku.
Lubisz dania z grzybami kurkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ryż z kurkami.

Dodaj komentarz