Terrina to nic innego jak francuski pasztet. Nazwa dania pochodzi od nazwy foremki ceramicznej, w której jest ono pieczone w tak zwanej kąpieli wodnej. Oryginalnie danie to robione było wyłącznie z mięsa, lecz obecnie przygotowuje się je także z warzyw oraz z ryb.
Warzywna terrina, na którą zapraszam Was poniżej powstała z połączenia cukinii, jajek, sera Gruyère oraz kaszy manny. Danie to jest całkowicie bezmięsne, bazuje tylko i wyłącznie na cukinii jako głównym składniku. Cukinię oraz ser należy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Po połączeniu warto jest całość odstawić na chwilę, aby składniki mogły się ze sobą lepiej połączyć. Po upieczeniu terrinę koniecznie należy wystudzić przed jej podaniem, gdyż w przeciwnym razie będzie ją ciężko pokroić.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na terrinę z cukinii.
- 80 dkg cukinii wraz ze skórką
- 15 dkg sera Gruyère
- 3 duże jajka
- 3/4 łyżeczki świeżego oregano
- 1 łyżka sproszkowanego zielonego jęczmienia
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 10 dkg kaszy manny błyskawicznej
Jak zrobić terrinę z cukinii.
Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Dodać jajka, drobno posiekane oregano, sproszkowany jęczmień, sól, pieprz oraz kaszę manną. Wymieszać dokładnie, po czym odstawić na 30 minut.
Dwie foremki aluminiowe wysmarować dokładnie olejem słonecznikowym. Kolejno, wyłożyć do nich masę cukiniową. Foremki ułożyć na dużej, metalowej blasze do pieczenia, do której wlać wodę. Wody powinno być na tyle dużo, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut. Po upieczeniu wyjąć terrinę z piekarnika i całkowicie ją wystudzić przed pokrojeniem. Polecam podawać ją na zimno, rozsmarowaną na pieczywie. Można ją również podać na ciepło, polaną sosem pomidorowym.

Warto wiedzieć robiąc terrinę z cukinii.
Terrinę zrobiłam w dwóch foremkach aluminiowych. Każda z foremek miała wymiar 10 na 23 centymetra. Jeśli macie jedną, a większą formę do zapiekania nic nie stoi na przeszkodzie, aby całość zapiec w niej właśnie. W takiej sytuacji warto danie potrzymać nieco dłużej w piekarniku.
Świeże oregano zastąpić można suszonym. 3/4 łyżeczki suszonego oregano powinno wystarczyć.
Po starciu cukinii na tarce nie należy odciskać z niej soku.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Leczo do słoika.

Dodaj komentarz