Chimichurri to popularny w Argentynie i Urugwaju sos przyrządzony z natki pietruszki, czosnku, oliwy, oregano oraz octu z wina. Sos podaje się w wersji na świeżo jako dodatek do mięs oraz warzyw. Świetnie sprawdza się także użyty jako marynata. Przepis na sos chimichurri jest bardzo prosty a sam sos robi się ekspresowo.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos chimichurri.
- 5 dkg świeżej natki pietruszki
- 1 duża papryczka chili
- 1 papryczka Jalapeno
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jak zrobić sos chimichurri.
Natkę pietruszki umyć, oderwać twardsze gałązki po czym posiekać bardzo drobno. Papryczkę chili oraz Jalapeno pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do kubka włożyć pokrojoną natkę, czosnek, papryczkę, sól, ocet, oregano oraz oliwę. Bardzo dobrze wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sos chimichurri.
Ja wszystkie składniki włożyłam jeszcze do procesora kuchennego i dodatkowo je w nim posiekałam.
Zamiast świeżej papryczki użyć można także suszonych płatków chili.
Szukasz przepisów na sosy z dodatkiem papryki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos peri-peri.
Dodaj komentarz