Mięso pokryte marynatą jest soczyste i ma głęboki, wyrazisty smak użytych do marynaty produktów. W zależności od rodzaju mięsa, które mamy ochotę marynować, sięgnąć możemy po nieco inny rodzaj marynaty. Wszelkiego rodzaju marynaty na bazie jogurtu sprawdzają się najlepiej przy drobiu, natomiast marynaty bazujące na oleju i intensywnych przyprawach są dobre dla mięsa wołowego oraz wieprzowiny.
Marynata curry-chili na jogurcie to pikantna, ziołowa i intensywna w smaku marynata, która nada niepowtarzalnego smaku mięsu drobiowemu. Tą marynatą do drobiu pokryć można zarówno udka, piersi, podudzia jak i skrzydełka z kurczaka. Przygotowanie marynaty curry-chili jest łatwe i szybkie, gdyż wystarczy posiekać paprykę chili, kolendrę i czosnek oraz zetrzeć na tarce imbir. Kiedy gotowe, wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w miseczce i wymieszać. Jak sami widzicie jest to bardzo prosta marynata, która nada grillowanemu mięsu pikantnego i jednocześnie ziołowego smaku. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na marynatę curry-chili i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na marynatę curry-chili.
- 30 dkg jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczka tartego imbiru
- 1 i 1/2 papryczka chili
- 1 łyżka miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- mały pęczek kolendry
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy

Jak zrobić marynatę curry-chili.
Papryczkę chili umyć, osuszyć, po czym wraz z ziarnami posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a kolendrę drobno posiekać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać paprykę, czosnek, kolendrę, imbir, curry, olej, sól, kurkumę oraz miód. Dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc marynatę curry-chili.
Do tej marynaty dodaję także ziarna papryczki. Jeśli chcecie, aby marynata była mniej pikantna zrezygnujcie z ziaren. Świeżą paprykę chili zastąpić można suszonymi płatkami chili, około pół łyżeczki płatków powinno wystarczyć.
Mięso, które marynuję pokrywam nie tylko marynatą lecz dodaję do niego również odpowiednią ilość soli. Marynata sama w sobie nie jest bardzo słona, a ilość mięsa które chcemy marynować raz może być mniejsza, raz większa. Oczyszczone oraz osuszone mięso wkładam do woreczka, dodaję sól oraz marynatę, mieszam i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Lubisz marynaty do mięs? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Marynatę ziołową do kurczaka.


Dodaj komentarz