Tost francuski to pieczywo moczone w jajku i najczęściej w mleku, smażone na patelni. Tost francuski przygotować można zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Poniżej mam dla Was dwa przepisy na tost francuski. Z pierwszego przepisu dowiecie się jak zrobić tost francuski w wersji na słodko, natomiast w drugim przepisie znajdziecie opis przygotowania wersji wytrawnej.
Słodka wersja tostów francuskich bardzo często zawiera cynamon, wanilię, owoce oraz wszelkiego rodzaju słodkie dodatki. Tę wersję tostów lubię robić na słodkim pieczywie, najczęściej jest to chałka. W wersji wytrawnej tosty francuskie zawierają dodatki takie jak sól, pieprz, zioła i podawane są z serem, boczkiem, ketchupem lub majonezem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tosty francuskie.
Tosty francuskie słodka wersja – składniki.
- 5 kromek chałki
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 duże jajka
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Do podania:
- świeże owoce np. borówki, morele, winogrono
Tosty francuskie wytrawna wersja – składniki.
- 8 kromek chleba tostowego
- 100 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżki masła
Do podania:
- plastry chrupiącego boczku oraz syrop klonowy
Jak zrobić tosty francuskie.
Jak zrobić tosty francuskie na słodko.
Do miseczki wbić jajka, dodać sok pomarańczowy, śmietankę, cynamon oraz cukier. Wymieszać wszystkie składniki, najlepiej za pomocą ręcznego ubijaka. W tak przygotowanej kąpieli bardzo dokładnie moczyć każdą kromkę chałki. Namoczone kromki odstawić na 2-3 minuty, aby chałka dobrze nasiąkła. Na patelnię włożyć połowę masła, roztopić. Kiedy masło na patelni jest płynne i dobrze rozgrzane, układać na nim namoczoną chałkę. Chałkę smażyć 2-3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe masło i smażyć również przez około 2 minuty. Słodkie tosty francuskie podawać ze świeżymi owocami.
Jak zrobić wytrawne tosty francuskie.
Do miseczki wlać mleko, dodać sól, pieprz oraz jajka. Wymieszać wszystkie składniki. W tak przygotowanej kąpieli jajecznej moczyć każdą kromkę pieczywa tostowego. Na patelnię włożyć część masła, rozgrzać i kiedy masło jest płynne i gorące układać na nim namoczone kromki pieczywa tostowego. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Po każdym przewróceniu tostów na drugą stronę, na patelnię dokładać odrobinę masła. Wytrawne tosty francuskie podawać z chrupiącymi plastrami boczku, polane syropem klonowym.

Warto wiedzieć robiąc tosty francuskie.
W tostach francuskim sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Tosty są bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie zwłaszcza czerstwego pieczywa.
Każda kromka chałki powinna mieć grubość około 2.5 centymetra.
Namoczone kromki chałki układam zazwyczaj w prostokątnym naczyniu i odstawiam tak ułożone na parę minut, aby pieczywo intensywnie namokło.
Po namoczeniu w jajku i mleku chleb tostowy od razu wykładałam na rozgrzane masło, nie odstawiałam go, aby bardziej namókł. Kromki chleba tostowego są cieńsze niż kromki chałki i nie potrzebują dodatkowego czasu, aby nasiąknąć jajkiem i mlekiem.
Szukasz przepisów dania z czerstwego pieczywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pudding czekoladowy z czerstwego pieczywa.

Dodaj komentarz