Piersi z kurczaka z sosem szpinakowym to pomysł na obiad, który posmakuje każdemu. Sos szpinakowy jest kremowy i lekko czosnkowy w smaku, przez co łączy się idealnie z grillowanym mięsem. Co niektórzy kurczaka w sosie szpinakowym robią na jednej patelni. Najpierw podpiekają mięso, później dodają szpinak i śmietankę i kontynuują gotowanie. Ja lubię robić sos szpinakowy na osobnej patelni i gotowy łączyć z kurczakiem. Kurczaka z kolei podpiekam lub grilluję na złoty kolor, po to aby mięso nabrało dodatkowego aromatu. Polecam Wam poniższy przepis na kurczaka w sosie szpinakowym, gdyż danie to jest bardzo smaczne a do tego proste i dość szybkie do przygotowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie szpinakowym.
Składniki na sos szpinakowy.
- 35 dkg świeżych liści szpinaku
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 200 ml śmietanki (30%)
- 100 ml wody
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki.
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić kurczaka w sosie szpinakowym.
Na dużą patelnie włożyć liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Smażyć na małym ogniu przez 5minut. Kolejno, dodać sól oraz śmietankę i kontynuować gotowanie przez 2minuty. W kubeczku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i zalać gotujący się szpinak. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
Każdą z piersi kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszać olej z solą oraz pieprzem, po czym natrzeć mięso. Na ogień wstawić patelnię grillową, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca układać kawałki kurczaka. Grillować na średnim ogniu, z obu stron do momentu w którym mięso jest lekko przypieczone.
Grillowane mięso włożyć do sosu szpinakowego lub serwować pokrojone na kawałki na sosie szpinakowym. Całość podać można z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie szpinakowym.
Świeży szpinak można ewentualnie zastąpić szpinakiem mrożonym. W tym daniu najlepsze będą liście szpinaku a nie szpinak mielony.
Lubisz dania ze szpinakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki szpinakowe.

Dodaj komentarz