Rzodkiewka to takie warzywo, które smakuje pysznie nie tylko jako dodatek do kanapek czy sera białego.

Połączona z innymi warzywami tworzy bardzo fajną surówkę, którą można jeść samą bądź jako dodatek do innych dań. Wczoraj zrobiłam tę prostą surówkę, a dzisiaj dzielę się z Wami na nią przepisem.
Do przygotowania surówki wykorzystałam zarówno rzodkiewkę jak i rzodkiew. Różnica między nimi jest taka, iż rzodkiew w smaku jest łagodniejsza od rzodkiewki. Całość delikatnie doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. Wyszło świeżo i apetycznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z rzodkiewki i ogórka.
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 średniej wielkości białe rzodkwie
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 mały pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z ogórka i rzodkiewki.
Rzodkiewki oraz ogórka kroimy w cienkie plasterki, rzodkiew w kostkę albo paski. Drobno kroimy szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
Warto wiedzieć robiąc surówkę z ogórka i rzodkiewki.
Zarówno rzodkiewki jak i rzodkiew nie powinny być zbyt duże, gdyż mogą okazać się łykowate w środku.
Lubisz surówki z rzodkiewki? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis Surówka z rzodkiewki i pomidora.

Dodaj komentarz