Dzisiejszą potrawę doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Jej serwowanie było chyba obowiązkowe na wszelkiego rodzaju uroczystościach w tamtych czasach 🙂

Nóżki w galarecie robię dość rzadko głównie dlatego, iż w pobliskim sklepie, w którym robię na ogół zakupy trudno jest dostać nóżki wieprzowe.
Często decyduję się zatem na zrobienie galaretki wyłącznie z kurczaka. Zamiast naturalnej żelatyny z nóżek używam tej w proszku. Osobiście nie czuję żadnej różnicy w smaku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kurczaka w galarecie.
- 1 kurczak
- włoszczyzna (seler, marchew, por, pietruszka)
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna lub ocet do serwowania
- 1 łyżka żelatyny na 1 szklankę wywaru
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki
Jak przygotować galaretkę z kurczaka.
Kurczaka gotujemy z warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do miękkości. Wywar solimy do smaku oraz dodajemy pieprz. Ilość soli jaką dodajemy zależy od ilości wody użytej do wywaru. Gotowy wywar studzimy.
Wystudzone mięso dzielimy na kawałki po czym wraz z groszkiem, marchwią z wywaru pokrojoną w krążki, pokrojonym jajkiem oraz natką pietruszki układamy w foremkach. Najlepiej jeśli najpierw na dno każdej foremki wyłożymy gałązkę natki pietruszki, na nią plasterek marchewki, następnie plasterek jajka oraz odrobinę groszku. Całość zalewamy wywarem uprzednio wymieszanym z żelatyną. Na jedną szklankę wywaru dodajemy 1 łyżkę żelatyny. Gotowe galaretki chłodzimy w lodówce. Serwujemy z cytryną bądź octem.
Warto wiedzieć robiąc galaretkę z kurczaka.

Pamiętajmy, aby żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze.
Jako foremek możemy użyć plastikowych lub szklanych kubków bądź szklanek, filiżanek do kawy a nawet pustych opakowań po jogurtach bądź śmietanie.
Szukasz pomysłu na potrawy wielkanocne? Sprawdź nasz przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz