Pomimo tego, iż cykoria ma bardzo dużo witamin i właściwości odżywczych jakoś nie jest częstym gościem w mojej kuchni. Kupuję ją głównie wtedy kiedy nawinie mi się pod przysłowiową rękę i dopiero w domu zastanawiam się jakie danie z niej przygotować. Do moich ulubionych dań z cykorii należą bez wątpienia sałatki oraz zapiekanki i to je robię najczęściej. Nie próbowałam chyba żadnego innego dania z cykorią poza tymi wymienionymi przeze mnie powyżej.
Cykoria, którą dodaję do sałatek ma świeżą bądź pieczoną formę, wszystko zależy od tego z jakimi dodatkami ją łączę. Cykoria pysznie komponuje się z serem, orzechami włoskimi oraz owocami takimi jak jabłko czy gruszka. Ze względu na gorzkawy smak, który jest charakterystyczny dla tego warzywa warto jest doprawiać ją sosami z dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Lekko słodkie sosy przełamują i znacznie łagodzą gorzki smak cykorii.
Sałatka do wypróbowania, której chcę Was zachęcić to sałatka z dodatkiem grillowanej cykorii. Poza cykorią w sałatce znajdują się migdały, ser pleśniowy oraz słodka gruszka. Do smaku całość doprawiona jest lekkim dressingiem z oliwy i miodu. Jeśli macie ochotę zrobić zdrową kolację bądź pyszny lunch poniższy przepis na sałatkę z grillowanej cykorii będzie jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z grillowanej cykorii.
- 2 sporej wielkości cykorie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 20 dkg gruszek (2 sztuki)
- 15 dkg sera pleśniowego
- 5 dkg migdałów
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić sałatkę z grillowanej cykorii.
Cykorię przekroić wzdłuż na cztery części, wyciąć głąb ale w taki sposób aby liście pozostały nadal ze sobą złączone.
W kubeczku wymieszać sól z miodem i oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie każdy kawałek cykorii.
Patelnię grillową wstawić na ogień, nagrzać i kiedy bardzo gorąca układać cykorię. Grillować z obu stron przez około 3-4 minuty. Następnie, cykorię przełożyć na talerzyk i wystudzić.
Gruszkę obrać i pokroić na ćwiartki. Ser pleśniowy pokroić w średniej wielkości kostkę.
Sos: w kubku wymieszać oliwę z miodem.
Na półmisku do serwowania ułożyć na przemian cykorię, gruszkę i ser pleśniowy, posypać migdałami i polać sosem z kubka.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z cykorią.
Jeśli po ugrillowaniu cykorii zostanie Wam na patelni płyn, połączcie go z miodem i oliwą. Uzyskacie w ten sposób większą ilość sosu do polania sałatki.
Tej sałatki nie doprawiam solą, soli używam jedynie do marynaty, którą smaruję cykorię. Jeśli chcecie możecie gotową sałatkę oprószyć odrobiną soli jednak według mnie nie jest to konieczne.
Migdały przed dodaniem do sałatki można uprażyć. Wystarczy wsypać je na suchą patelnię i prażyć na bardzo małym ogniu przez około 5 minut.
Szukasz przepisów na sałatki z serem pleśniowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z sosem serowym.

Dodaj komentarz