Kokosanki to bezglutenowe ciasteczka robione z białek, cukru i wiórek kokosowych. Ciasteczka kokosanki są łatwe do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Ja najczęściej robię kokosanki kiedy białka jajek pozostają mi po ugotowaniu kremu budyniowego, upieczeniu pączków lub zrobieniu ciasta kruchego. Białka po wybiciu ze skorupki można przetrzymywać do kilku dni w lodówce dlatego też takie “pozostałe” białka mogą chwilę sobie poleżeć. Ważne, aby trzymać je w szczelnie zamkniętej miseczce, gdyż w przeciwnym razie mogą przejść zapachem lodówki.
To jaką konsystencję po upieczeniu będą miały nasze kokosanki zależy głównie od nas. Kokosanki mogą być lekkie lub nieco bardziej zbite, wszystko jest kwestią tego jak dużo wiórek kokosowych dodamy do białek. Chcąc uzyskać lżejsze kokosanki, które wyciskać można na blachę szprycą, należy dodać tylko niewielką ilość wiórek kokosowych. Wiórka warto jest wsypywać stopniowo, mieszać łyżką i na bieżąco sprawdzać czy konsystencja masy białkowo-kokosowej w danym momencie nie jest zbyt luźna ale jednocześnie na tyle sztywna, aby można ją było wyciskać.
Przepis na kokosanki, którym dzielę się z Wami poniżej jest na kokosanki, które zawierają w sobie dość sporą ilość wiórków kokosowych, przez co kokosanki są nieco cięższe. Masę należy nabierać łyżką i formować w dłoniach w kształt kulek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kokosanki.
- 5 dkg masła
- 14 dkg białek (około 4 białka)
- 14 dkg drobnego cukru do wypieków
- 20 dkg wiórków kokosowych
- szczypta soli
Jak zrobić kokosanki.
Masło rozpuścić, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić do wystygnięcia.
Do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli i ubić na bardzo dobrze spienioną konsystencję. W tym momencie zacząć dodawać cukier, ale nie na raz a w mniejszych ilościach, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru czas na dodanie wiórków kokosowych z masłem. Na początek wmieszać tylko część wiórek, w miarę szybko połączyć je z ubitymi białkami i dopiero wtedy dodać pozostałe wiórka.
Masę kokosową nabierać łyżeczką, układać na dłoni i formować w kulkę. Każdą kulkę układać na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć kokosanki. Piec przez 22-25 minut.

Warto wiedzieć robiąc kokosanki.
Białka jajek po wyjęciu z lodówki należy odstawić na chwilę, aby doszły do temperatury pokojowej. Takie białka będzie znacznie łatwiej ubić i lepiej się spienią.
Z podanych ilości wyszło mi 30 dość sporych sztuk kokosanek. Jeśli będziecie formować mniejsze kokosanki uzyskacie ich większą ilość. Od wielkości kokosanek zależy także czas ich pieczenia. Po 20-u minutach sprawdźcie jak pieką się Wasze kokosanki, czy są już gotowe czy potrzebują nieco więcej czasu w piekarniku. Kokosanki powinny być dobrze przyrumienione ale nie spalone.
Szukasz przepisów na ciasta z kokosem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową.

Dodaj komentarz