Przepisów na ciasta z malinami jest wiele, nawet na tym blogu znajdziecie ich kilka. Świeże maliny dobrze łączą się z galaretką, bitą śmietaną czy kremem budyniowym. Sprawdzają się również w formie pieczonej jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych lub biszkoptów.
Poniżej chcę się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciasto malinowe. Tym razem jest to ciasto Malinowa Kraina, które bez wątpienia jest ciastem hit w moim domu. Ciasto Malinowa Kraina to połączenie biszkoptu czekoladowego z budyniem malinowym i niezwykle lekkim kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekorowany jest różową czekoladą ruby i świeżymi malinami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Malinowa Kraina.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Malinowa Kraina.
Biszkopt czekoladowy:
- 6 dużych jajek
- 15 dkg cukru pudru
- 2 dkg ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 gr)
- 6 żółtek
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 15 gr żelatyny w proszku
- 100 ml wody
- 5 dkg masła bez soli
- 10 dkg cukru kryształu
Masa malinowa:
- 40 dkg mrożonych malin
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 gr)
- 6 dkg cukru kryształu
- 200 ml wody
Dodatkowo do dekoracji:
- 5 dkg tartej czekolady ruby
- świeże maliny
Jak zrobić ciasto Malinowa Kraina.
Biszkopt czekoladowy przygotowanie.
Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5-6 minut za pomocą robota ręcznego lub kuchennego. Z ubitych składników powinna powstać gęsta, kremowa i puszysta masa. Następnie mniejszymi partiami wmieszać uprzednio przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić wzdłuż raz, aby powstały dwie połowy.
Krem budyniowy jak przygotować.
Z 500 ml mleka odlać 350 ml, które wlać do garnka. Dodać cukier kryształ i zagotować. W międzyczasie w kubku połączyć 150 ml mleka z proszkiem budyniowym i żółtkami jajek. Najlepiej jest użyć do tego ręcznego ubijaka. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie ubijakiem gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, od momentu w którym budyń się zagotuje. Kolejno, ugotowany budyń przełożyć do miseczki, dodać miękkie masło i wymieszać. Tutaj też warto jest użyć ubijaka, gdyż masło powinno całkowicie się rozpuścić i połączyć dobrze z budyniem. Budyń przykryć folią spożywczą, aby nie powstał przysłowiowy kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Do kubka wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać przez kilka sekund, aby uzyskała płynną formę. Wystudzić. Zimną śmietanę kremówkę włożyć do miski i ubić na niemalże sztywno. Do tak ubitej śmietany wlać płynną, ale wystudzoną żelatynę i ubijać razem przez kilka sekund.
Zimny budyń przełożyć do większej miski i za pomocą robota kuchennego ucierać przez 4-5 minut. Do roztartego budyniu bardzo szybko wmieszać ubitą śmietanę kremówkę.
Krem malinowy jak przygotować.
Do garnka włożyć maliny, 100 ml wody oraz cukier kryształ. Zagotować, zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się ziaren. Zmiksowane maliny włożyć ponownie do garnka, wstawić na ogień i zagotować. W kubku wymieszać 100 ml wody z proszkiem budyniowym. Kiedy maliny w garnku zaczynają się gotować zalać budyń. Mieszając nieustannie gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, od momentu zagotowania się budyniu. Gotowy budyń zdjąć z ognia.
Złożenie ciasta.
Pierwszy blat ciasta czekoladowego włożyć do formy, w której piekło się ciasto. Następnie, na ułożony w formie blat wylać gorący budyń malinowy, dokładnie rozprowadzić i przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń malinowy jest już zimny, ciasto pokryć kremem budyniowym. Po wierzchu ciasto Malinowa Kraina udekorować tartą czekoladą ruby i świeżymi malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem budyniowy dobrze zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Malinowa Kraina.
Użyłam formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetra.
Jajka, z których pieczone jest ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Zawsze przez sitko przesiewam nie tylko mąkę, ale także kakao oraz proszek do pieczenia. Tak było i tym razem, suche składniki, które dodałam do ciasta czekoladowego przesiałam przez sitko.
Śmietana kremówka, którą dodajemy do kremu budyniowego powinna być dobrze ubita, ale nie wolno jej przebić poprzez zbyt długie ubijanie. Wyżej nadmieniam, iż w momencie kiedy do ubitej śmietany dodajemy płynną żelatynę, śmietana powinna być ubita na prawie sztywno. Oznacza to, iż w momencie, w którym zauważymy, iż śmietana zaczyna dobrze gęstnieć, od razu dodajemy żelatynę.
Ciasto dekoruję kiedy krem budyniowy jest dość sztywny. Dekorację można zrobić również po wyjęciu ciasta z lodówki.
Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Torcik malinowy.






Dodaj komentarz