Kapusta zasmażana czyli poszatkowana świeża bądź kiszona kapusta, gotowana z dodatkiem przypraw i doprawiana zasmażką z mąki oraz masła. W kapuście zasmażanej znaleźć może się kminek, sok z cytryny, świeży koperek, natka pietruszki, podsmażona cebula lub podsmażony boczek. Jak lubię podawać kapustę zasmażaną jako dodatek to mięs, najczęściej mielonych bądź schabowego. Bez wątpienia kapusta zasmażana z mięsem i ziemniakami jest jednym z moich ulubionych obiadów, które najczęściej robię przy niedzieli. Poniżej znajdziecie przepis na kapustę zasmażaną. W tymże przepisie jako bazę dania wykorzystałam kapustę włoską, jednak w taki sam sposób przygotujecie także kapustę głowiastą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kapustę zasmażaną.
- 50 dkg kapusty włoskiej
- 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 5 dkg masła
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić kapustę zasmażaną.
Kapustę drobno pokroić nożem bądź poszatkować na szatkownicy, włożyć do garnka wraz z wodą, cukrem, solą, kminkiem oraz pieprzem. Zagotować i od tego momentu gotować na średnim ogniu, bez przykrycia przez około 20 minut.
W międzyczasie robimy zasmażkę. Na patelnię włożyć masło oraz mąkę pszenną. Smażyć przez około 1 minutę, a następnie dodać nieco wody odebranej od gotującej się kapusty. Mieszać razem łyżką bądź ubijakiem, po to aby uniknąć powstania grudek. Zasmażkę trzymać na ogniu przez około minutę, po czym dodać do miękkiej kapusty. Gotować razem przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania kapusty dodać również świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Warto wiedzieć robiąc kapustę zasmażaną.
Przed pokrojeniem kapustę oczyszczam, usuwam starsze liście i wykrawam głąb.
Kapustę należy gotować tak długo, aż będzie miękka. Jeśli sięgamy po nową kapustę, ta nie potrzebuje zbyt wiele czasu, aby się ugotować. Z kolei starsza kapusta jest bardziej twarda, przez co będzie potrzebować więcej czasu na ogniu.
Zasmażaną kapustę można mrozić. Po ugotowaniu kapustę należy wystudzić, przełożyć do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku.
Lubisz gotowaną kapustę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bigos z młodej kapusty.


Dodaj komentarz