Łosoś z piekarnika z orzechową kruszonką na bazie orzechów pekan, bułki tartej i masła to przepis na danie rybne, które jest proste i łatwe do przygotowania. Tego łososia z piekarnika zrobisz w mniej niż 30 minut, jest to zatem idealny pomysł na szybki obiad. Danie to lubię robić zwłaszcza w trakcie tygodnia, gdyż wtedy czas jaki mogę przeznaczyć na gotowanie jest nieco ograniczony.
Przygotowanie pieczonego łososia zaczynam od oczyszczenia i osuszenia ryby, którą następnie solę i pieprzę do smaku, po czym smaruję ją mieszanką miodu, musztardy i soku z cytryny. Następnie, kawałki ryby pokrywam kruszonką z orzechów, bułki tartej, natki i masła, która to kruszonka po upieczeniu staje się fajnie chrupiąca. Łososia piekę w 180 stopniach przez około 18 minut, z czego ostatnie minuty pieczenia robię pod grillem, dzięki czemu kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczoną rybę serwuję niemalże od razu po wyjęciu z piekarnika.
Pieczony łosoś z kruszonką jest potwierdzeniem na to, iż obiad w 30 minut jest możliwy do zrobienia i nie trzeba się jakoś bardzo nagimnastykować, aby go przygotować. Upieczoną rybę najbardziej lubię podawać z pieczonymi warzywami, szparagami z wody bądź surówką warzywną. Fajnym dodatkiem jest również gotowany ryż, pieczone ziemniaki, makaron, czy gotowana fasolka. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na łososia z piekarnika z orzechową kruszonką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na łososia z piekarnika z orzechową kruszonką.
- 50 dkg surowego łososia ze skórką
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy ziarnistej Dijon
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 dkg bułki tartej
- 4 dkg orzechów pekan
- 1/2 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki płynnego masła

Jak zrobić łososia z piekarnika z orzechową kruszonką.
Łososia pokroić na pięć równych kawałków, oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W kubeczku wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. W miseczce wymieszać drobno posiekane orzechy pekan, bułkę tartą, drobno-krojoną natkę pietruszki oraz płynne masło.
Kawałki łososia oprószyć solą oraz pieprzem, po czym ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Wierzch każdego z kawałków posmarować płynnymi składnikami z kubeczka, a następnie posypać orzechową kruszonką. Tak przygotowaną rybę spryskać po wierzchu odrobiną wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18-20 minut. Ostatnie 2 minuty pieczenia wykonać z opcją pieczenia grill.

Warto wiedzieć robiąc łososia z piekarnika z orzechową kruszonką.
Czas pieczenia łososia zależy od grubości kawałków, po które sięgamy. Cieńsze sztuki potrzebują mniej czasu, aniżeli sztuki nieco grubsze. Kawałki łososia, których użyłam były dość grube. Możecie zakupić łososia w jednym kawałku i sami poporcjować go w domu bądź też sięgnąć po porcjowaną już rybę.
Orzechy pekan zastąpić można orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi bądź orzechami laskowymi.
Lubisz dania z łososiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki naleśnikowe z łososiem.


Super przepis. Koniecznie muszę spróbować tego łososia
Wygląda wyśmienicie! Ta orzechowa kruszonka na pewno dodaje wyjątkowego smaku.
Pyszny obiad. Uwielbiam połączenie orzechów i ryby, to zawsze trafiony wybór. Na pewno dodam ten przepis do mojej listy.