Faszerowane kwiaty cukinii w tempurze to oryginalne danie, które zachwyca swoim smakiem. Po raz pierwszy miałam okazję skosztować tak przygotowanych kwiatów kilka lat temu we Włoszech. Te, które jadłam po raz pierwszy były fenomenalne co sprawiło, iż od tego momentu w trakcie moich podróży do Włoch sięgałam po nie często w różnych restauracjach. Przyznaję, iż zanim zjadłam to danie po raz pierwszy we Włoszech, byłam świadoma jego istnienia, jednak jakoś nigdy nie zrobiłam go w domu. Obecnie kiedy tylko cukinie w moim ogródku mają sporą ilość kwiatów, część z nich zrywam i wykorzystuję do przygotowania tego właśnie dania.
Kwiaty cukinii w tempurze mają intensywny i jednocześnie fenomenalny w smaku farsz. Na farsz składają się takie składniki jak tarty ser mozzarella, sardynki oraz czosnek. Do tego dochodzi jeszcze odrobina przypraw oraz majonez, który pozwala połączyć wszystkie składniki farszu w całość. Jeśli ktoś lubi lekko pikantny farsz, to można przyprawić go również odrobiną papryczki chili czy ziołami, takimi jak na przykład oregano bądź zioła prowansalskie.
Danie to jest idealną przystawką na ciepło, podawaną najlepiej zaraz po usmażeniu kiedy to ser jest nadal płynny i ciągnący. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na faszerowane kwiaty cukinii w tempurze i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na faszerowane kwiaty cukinii w tempurze.
Ciasto na tempurę:
- 5 dkg mąki pszennej typ 405
- 1 dkg mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej
- 40 ml wody gazowanej
- 60 ml wody niegazowanej
- 1 płaska łyżeczka majonezu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 dużych kwiatów cukinii
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- szczypta soli
- 10 dkg sardynek w oleju
- 10 dkg tartego sera mozzarella
- olej do smażenia

Jak zrobić faszerowane kwiaty cukinii w tempurze.
Do miseczki przesiać mąki, dodać majonez, sól oraz wodę. Szybko połączyć przy pomocy ubijaka bądź widelca.
Kwiaty cukinii umyć, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć pręciki z ich wnętrza.
Do miseczki włożyć tarty ser mozzarella, dodać odciśnięte z oleju sardynki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz i sól. Sardynki rozgnieść widelcem, po czym dokładnie połączyć wszystkie składniki ze sobą. Farsz podzielić na sześć części, a następnie każdy z kwiatów ostrożnie nim wypełnić. – płatki kwiatów powinny dokładnie okryć znajdujący się w środku farsz.
Do głębokiego garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni z tendencją do dużego. Każdy wypełniony farszem kwiat cukinii moczyć w tempurze, po czym od razu wykładać na gorący olej. Smażyć przez 2-3 minuty, a kiedy gotowe wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać od razu po usmażeniu.

Warto wiedzieć robiąc faszerowane kwiaty cukinii w tempurze.
Woda gazowana oraz niegazowana powinny być bardzo zimne. Tempurę najlepiej jest zrobić w momencie, w którym mamy zamiar pokryć nią kwiaty. Jeśli przygotujemy ją wcześniej, należy trzymać ją w lodówce.
Polecam sięgać po większe kwiaty cukinii, gdyż jest je łatwiej wypełnić farszem.
Pokryte tempurą kwiaty smażę na średniej wielkości ogniu z lekką tendencją do dużego. Należy jednak uważać, aby ogień nie był zbyt duży, gdyż tempura może się przypalić a znajdujący się w środku kwiatów farsz nadal nie będzie płynny. Efekt końcowy jaki chcemy uzyskać to chrupiącą tempura i płynny farsz.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię w panko i pecorino.


Dodaj komentarz