Puszyste rogale z szynką i serem, to wypiek z ciasta drożdżowego, który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu i kilkuminutowym wyrobieniu, ciasto odstawiam do pierwszego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, które chwilę wyrabiam na blacie kuchennym, formuję i odstawiam je do drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki, sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem, na którym układam drugi placek z ciasta i kroję całość na części, które smaruję dwa razy jajkiem w 15-o minutowych odstępach. Na koniec posypuję rogale serem, daję im jeszcze moment na wrośniecie, a na koniec piekę.
Upieczone rogale drożdżowe studzę i kiedy zimne wkładam je do plastikowego pojemnika, który szczelnie zamykam. Jako, iż w rogalach jest zarówno ser jak i szynka, przechowuję je w lodówce, a przed podaniem przez moment podgrzewam je w mikrofali. Zachęcam was do wypróbowania tego prostego przepisu na pyszne, wytrawne rogale z szynką i serem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rogale z szynką i serem.
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 65 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 7 gr drożdży instant
- 10 dkg jogurtu greckiego
- 3 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg płynnego masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 15 dkg serka kremowego
- 15 dkg szynki
- 10 dkg żółtego sera
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogali
- 10 dkg sera żółtego

Jak zrobić rogale z szynką i serem.
Do miski wsypać tarty ser żółty, dodać serek kremowy oraz pokrojoną na małe kawałki szynkę. Wymieszać.
Do miski wlać mleko, jogurt grecki, wsypać drożdże oraz cukier puder. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać jajka, przesianą mąkę i sól, po czym mieszać przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać płynne masło i wyrabiać ciasto przez około 5-6 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich przez kilka sekund wyrobić na blacie kuchennym, po czym uformować w kulkę. Kulki z ciasta przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut do wyrośnięcia.
Każdą z wyrośniętych kulek z ciasta podsypać odrobią mąki i rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30-35 centymetra. Na pierwszym rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć nadzienie z szynki i sera, zostawiając pośrodku puste pole o średnicy 6-8 centymetrów. Na tak przygotowanym cieście położyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta, lekko skleić oba kawałki ze sobą, po czym za pomocą ostrego nożna bądź noża do pizzy pokroić ciasto na 16 kawałków, w kształcie trójkąta każdy. Trójkąty z ciasta u ich podstawy naciąć pośrodku, lekko naciągnąć ciasto, a następnie zwinąć rolując zaczynając od podstawy.
Rogale drożdżowe ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z rogalików posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rogale ponownie posmarować jajkiem, posypać tartym serem żółtym i odstawić na kolejne 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blaszkę z rogalami. Rogale drożdżowe piec 23-24 minut i kiedy gotowe wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc rogale z szynką i serem.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego jak i nadzienia powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser, po który sięgnęłam robiąc rogaliki, to sera Gouda. Można wybrać każdy inny ser żółty, na przykład ser mozzarella czy ser cheddar. Najlepszy będzie ser tarty na średniej wielości oczkach tarki.
Wyrośnięte ciasto formowałam w dwie kule bez podsypywania go mąką.
Z podanych ilości składników wychodzi 16 dużych rogali. Ciasto można podzielić na więcej kawałków i w ten sposób uzyskać małe rogaliki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa.
Rogaliki są najsmaczniejsze kiedy świeże, czyli zaraz po upieczeniu i tego samego dnia. Upieczone i wystudzone rogale przechowuję w lodówce, a kiedy mam ochotę na ich zjedzenie, podgrzewam je przez kilka sekund w mikrofali.
Lubisz rogale drożdżowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogale śniadaniowe.


Takich jeszcze nie robiłam. Na pewno spróbuję