Tartaletki zrobić można na słodko na bazie kruchego ciasta z dodatkiem cukru. Tego typu tartaletki wystarczy napełnić kremem budyniowym lub kremem na bazie mascarpone i udekorować owocami. Smakują pysznie. Jeśli jednak macie ochotę na tartaletki w wersji wytrawnej to koniecznie skuście się na tartaletki z musem serowym.
Bazą tych tartaletek jest kruche, wytrawne ciasto wypełnione fantastyczną, serową masą z sera pleśniowego, serka kremowego i śmietany kremówki. Tego typu tartaletni świetnie nadają się na zimną przekąskę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartaletki z serem pleśniowym.
Kruche ciasto:
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg margaryny + ekstra do wysmarowania form na babeczki
- 6 dkg masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Mus serowy:
- 20 dkg serka kremowego
- 20 dkg sera pleśniowego
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki kremówki (36%)
- orzechy włoskie do dekoracji
Jak zrobić tartaletki.
Kruche ciasto: mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę i masło oraz sól. Wyrobić w malakserze lub posiekać na stolnicy nożem. Kiedy składniki zaczynają łączyć się w całość dodać jajko i wodę. Wyrobić ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i wyłożyć nim każdą foremkę na tartaletkę, uprzednio lekko wysmarowaną margaryną. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusz na 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Mus serowy: śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek kremowy, ser pleśniowy pokruszony na kawałki i szczyptę soli. Zmiksować. Masę serową z miseczki wymieszać z ubitą kremówką.
Każdą kruchą tartaletkę wypełnić nadzieniem serowym używając rękawa cukierniczego z tylką. Tartaletki udekorować orzechami włoskimi. Gotowe schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc tartaletki z serem.
Z podanych ilości wyszło mi 12 średniej wielkości tartaletek. Użyłam metalowych foremek na tartaletki o średnicy 6-u centymetrów.
Formy na tartaletki wysmarowałam delikatnie margaryną. Po wysmarowaniu można je także delikatnie oprószyć mąką.
Lubisz wypieki z kruchego ciasta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z mięsem i kiszoną kapustą.
jakie apetyczne!