Nadziewane jajka to potrawa, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jajek w takiej formie na pewno nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Nadziewane jajka są świetną propozycją na jedną z wielkanocnych przekąsek. Tego rodzaju jajka oczywiście możemy przygotować nie tylko w tym okresie. W każdym innym czasie podane na śniadanie czy na kolację sprawdzą się fantastycznie.
W okresie wielkanocnym na stole gości szynka wędzona. Taką to właśnie szynkę dodałam do nadzienia, którym wypełniłam jajka. Wędzona szynka nadaje jajkom prawdziwie świątecznego wyrazu. Do tego jeszcze chrzan i jabłko. Święta z tak przygotowanymi jajkami na pewno będą smaczne 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na nadziewane jajka.
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 łyżka wody
- 4 łyżeczki chrzanu
- 8 jajek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 dkg wędzonej szynki
Jak zrobić jajka nadziewane szynką.
Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotowanie jajek powinno zająć 7 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić a następnie obrać.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić na bardzo małą kostkę. Pokrojone jabłko włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wystudzić.
Każde jajko rozkroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać szczyptę soli, pieprzu, śmietanę oraz chrzan. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Kiedy masa praktycznie nie ma w sobie grudek dodać kawałki gotowanego jabłka oraz pokrojoną w paski szynkę. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.
Każdą połówkę jajka wypełnić nadzieniem z szynki, chrzanu i jabłka. Dodatkowo jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc jajka z szynką i chrzanem.

Jabłko, którego użyłam po ugotowaniu miało wagę 6 dkg.
Sięgnęłam po wędzoną szynkę i Wam również proponuję wykorzystanie takiej szynki właśnie.
Lubisz jajka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka po szkocku.
Dodaj komentarz