Miały być jajka faszerowane, skończyło się na kanapkowej paście jajecznej 🙂
Pyszna, delikatna w smaku kanapkowa pasta jajeczna, którą przygotowałam na bazie białego sera, papryki marynowanej oraz jajek.
Taką pastą zajadać można się do oporu i na śniadanie i na kolację i na lunch też będzie świetna.
Pastę robi się super prosto i jest bardzo szybka do przygotowania.
Pierwotnie chciałam przygotować nadziewane jajka jednak w trakcie robienia doszłam do wniosku, iż pasta jajeczna będzie lepszą opcją. Miałam akurat w domu świeżą bagietkę, którą miałam dużą ochotę schrupać a jak wiadomo bagietka i coś kremowego łączą ze sobą najlepiej 🙂
Pasta smakowała nie tylko mi ale także mojemu mężowi, który podobnie jak ja jest dużym fanem wszelkiego rodzaju past.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową.
- 4 jajka
- 20 dkg papryki marynowanej
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 5 listków świeżej bazylii
- 20 dkg białego sera
Jak zrobić pastę kanapkową z jajek i papryki.
Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli. Gotowanie powinno zająć 7 minut. Ugotowane jajka wystudzić i obrać.
Z jajek wyjąć żółtka, rozdrobnić widelcem. Do żółtek dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, biały ser oraz drobno krojoną bazylię. Bardzo dobrze wymieszać.
Paprykę marynowaną zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki z żółtkami i serem. Do tej samej miski dodać białka utarte na tarce o średniej wielkości oczkach oraz sezam. Wymieszać wszystkie składniki.
Pastę podawać na świeżej bułce, chlebie lub bagietce.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pastę z jajek, sera i papryki.
Użyłam marynowanej papryki w zalewie z dodatkiem octu.
Jeśli chcecie, paprykę możecie zmiksować z serem oraz żółtkami. Składniki staną się dzięki temu bardziej jednolite i delikatne w smaku.
Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kremową pastę kanapkową z łososia.
Dodaj komentarz