Domowy chlebek z cukinią i żółtym serem to wypiek, który gościł na moim stole w ubiegły weekend. Jak już wspominałam nie raz, jestem zagorzałym fanem domowego pieczywa i robię je naprawdę często. Zarówno bułki, chleb, słodkie drożdżówki pochodzą najczęściej z mojego piekarnika, aniżeli z półki sklepowej. Pieczywo, które wypiekam w domu bazuje na różnych mąkach, ale mąka często nie jest jedynym składnikiem, który ma znaczenie. Dodatki, których używam są równie ważne, zwłaszcza jeśli sięgam po ich sporą ilość. Chlebek z cukinii, który piekłam ostatnio jest tego dobrym przykładem. Oprócz mąki pszennej do przygotowania tegoż chlebka wykorzystałam zieloną cukinię i tarty ser żółty. W chlebku znalazły się także pestki dyni i suszone zioła prowansalskie.
Przygotowanie chlebka z cukinią i żółtym serem zaczęłam od przygotowania cukinii. W tym przepisie wykorzystałam starszą sztukę cukinii, gdyż na działce miałam prawdziwy wysyp cukinii i nie udało mi się skonsumować jej na bieżąco. Z tejże cukinii byłam zmuszona usunąć miękki środek wraz z ziarnami, gdyż nie nadawały się one do chlebka. Po starciu cukinii na tarce, zabrałam się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe, na którym robiłam tenże chlebek to typowe ciasto na mące, wodzie, oliwie, drożdżach, soli i odrobinie cukru. Jak zawsze, drożdże najpierw rozpuściłam w wodzie, dałam im chwilę na wyrośnięcie, po czym połączyłam je z pozostałymi składnikami. Tartą cukinię, ser oraz pesti dyni dodałam dopiero w momencie kiedy pozostałe składniki były już chwilę wyrobione. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, później przełożyłam do formy do pieczenia, posmarowałam jajkiem, posypałam serem i tak przygotowany chlebek znów musiał mi wyrosnąć. Na koniec chlebek wylądował w piekarniku.
Ten chlebek z cukinią i żółtym serem po upieczeniu odstawiam do niemalże całkowitego wystygnięcia. Można zacząć krojenie kiedy jest jeszcze ciepły, ale nie gorący.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek z cukinią i żółtym serem.
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 4 dkg tartego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 140 ml letniej wody
- 10 dkg tartej cukinii
- 1 łyżka pestek dyni
Dodatkowo:
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 1 jajko
Jak zrobić chlebek z cukinią i żółtym serem.
Pestki dyni wsypać do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut.
Do kubka włożyć drożdże, dodać letnią wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier kryształ, sól, oliwę, wyrośnięte drożdże oraz zioła prowansalskie. Wymieszać, a następnie wyrabiać przez 5 minut. Po tym czasie dodać tartą cukinię, pestki dyni i tarty ser żółty. Wyrabiać razem jeszcze przez 2-3 minuty. Kolejno, przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ja najczęściej odstawiam ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na godzinę.
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, które posmarować jajkiem i posypać tartym serem żółtym. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blaszkę z ciastem. Ciasto piec przez 40 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc chlebek z cukinią i żółtym serem.
Cukinii nie obierałam ze skórki, starłam ją wraz z nią na dużych oczkach tarki. Jeśli używacie starszej cukinii i ma ona sporo ziaren, usuńcie je zanim rozpoczniecie tarcie cukinii.
Ciasto drożdżowe ma bardzo luźną konsystencję lecz nie dosypujcie do niego mąki. Dzięki takiej konsystencji ciasta, chlebek po upieczeniu jest niezwykle lekki i puszysty.
Ciasto piekłam w metalowej, prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 15 na 24 centymetra.
Lubisz dania z cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię faszerowaną.


Dodaj komentarz