Croque Madame to francuska zapiekana kanapka z szynką, serem, sosem beszamel i jajkiem. Jajko, które jest częścią kanapki, może być smażone bądź w koszulce. Tak naprawdę podstawą Croque Madame jest Croque Monsieur, gdzie składniki i sposób przygotowania są takie same, jedyną różnicą pomiędzy tymi dwoma kanapkami jest właśnie jajko. Jajko na kanapce podobno przypomina damski kapelusz, stąd też sama nazwa tejże kanapki. Kanapka Croque Madame jest popularnym daniem wielu bistr, serwowana jest zarówno na śniadanie jak i w porze lunchowej.
Ja przygotowanie kanapki Croque Madame zaczynam od zakupu chleba. Osobiście uważam, iż chleb pszenny jasny sprawdza się w tej kanapce najlepiej. Użyć możecie swojego ulubionego pieczywa, w tym chleba tostowego, a nawet ciemnego pieczywa. Dobra Croque Madame powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka, delikatna w środku, dlatego też pieczywo ma tutaj duże znaczenie. Kiedy mam już kupiony chleb, koncentruję się na szynce oraz serze. Szynka powinna być dobrej jakości, wędzona, pokrojona w grube plastry, które w trakcie jedzenia kanapki są wyczuwalne. Z kolei ser, po który należy sięgnąć robiąc tę kanapkę to ser Gruyere bądź ser szwajcarski, bądź oba jednocześnie. Ser Gruyere ma intensywny, słodko-orzechowy smak i bardzo dobrze się topi, przez co jest idealny w tejże kanapce.
Kolejnym bardzo ważnym elementem kanapki Croque Madame są oczywiście jajka. Ja wybieram jajka wiejskie, które zazwyczaj kupuję na ryneczku. Kiedy mam już kupione podstawowe składniki kanapki zaczynam robienie domowego sosu beszamel. Podstawą sosu beszamel jest mleko, mąka oraz masło. Masło oraz mąkę smażę razem przez kilka minut, po czym wolnym strumieniem dodaję mleko. Na koniec sos doprawiam solą oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Złożenie kanapki zaczynam od pieczywa, które smaruję sosem, posypuję serem, wykładam szynką i podpiekam najpierw na patelni, a później w piekarniku. Chrupiącą, przypieczoną kanapkę podaję z jajkiem smażonym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Croque Madame.
- 4 kromki chleba
- 2 grube plastry szynki
- 2 łyżki masła
- 8 łyżek sosu beszamel
- 6 łyżek tartego sera Gruyere
- 2 jajka
- olej do smażenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić Croque Madame.
Domowy sos beszamel przygotuj według przepisu TUTAJ. Sos beszamel włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki sera Gruyere i pogrzać. Ser powinien całkowicie się rozpuścić.
Każdą kromkę chleba dokładnie posmarować z każdej strony jedną łyżką masła. Na blacie ułożyć posmarowaną masłem kromkę pieczywa, pokryć ją dwoma łyżkami sosu beszamel, posypać łyżką sera, na którym ułożyć gruby plasterek szynki. Szynkę posmarować łyżką sosu beszamel i przykryć kromką pieczywa. Na ogień wstawić patelnię, podgrzać. Kiedy patelnia jest już gorąca włożyć 1/2 łyżkę masła, zmniejszyć ogień na średni i ułożyć kanapki. Kanapki smażyć przez 2-3 minuty z obu stron łącznie. W momencie przewracania kanapek na drugą stronę, dodać pozostałą 1/2 łyżkę masła. Kolejno, podpieczone kanapki ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować pozostałym sosem beszamel i posypać resztą sera. Tak przygotowane kanapki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5-6 minut.
W międzyczasie przygotować smażone jajko. Na patelnię wlać małą ilość oleju, rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest już gorący wbić jajka, posypać je szczyptą soli oraz pieprzu. Jajka smażyć na średniej wielkości ogniu, do momentu w którym białko jajka całkowicie się zetnie, a żółtko będzie mieć płynną konsystencję.
Podpieczone kanapki Croque Madame wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzyku do serwowania. Na górze każdej z kanapek położyć smażone jajko. Serwować od razu.

Warto wiedzieć robiąc Croque Madame.
Kanapki zapiekałam na patelni, na średnim ogniu z tendencją do małego. Podpiekając kanapki należy uważać, aby pieczywa zbytnio nie przypalić. Efekt, który chcemy uzyskać to lekko podpieczone, chrupiące pieczywo.
Ja moje kanapki zawsze wstawiam do piekarnika, ale można je także całkowicie przygotować na patelni. W takim przypadku, po podpieczeniu kanapek sugerowałabym zmniejszenie ognia na mały, przykrycia patelni pokrywką i zapiekania tak długo, aż ser w środku kanapek rozpuści się i będzie miał ciągnącą konsystencję.
Ten przepis na Croque Madame możecie lekko modyfikować, przez na przykład zastąpienie sera Gruyere serem Ementaler bądź serem Gouda. Również ilości sosu i sera mogą być zmienione. Ja lubię kiedy w kanapce jest spora ilość obu.
Z podanych ilości składników wychodzą dwie kanapki.
Lubisz francuskie kanapki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Croque Monsieur.


Dodaj komentarz